Od 1. siječnja kreće novi model mirovina, prosječno povećanje iznosit će oko 510 kuna

Od 1. siječnja iduće godine kreće novi model mirovina. Novost je da obiteljska mirovina raste za 10 posto, a prvi put udovice i udovci moći će zadržati svoju osobnu mirovinu i naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, što do sada nije bilo moguće.

Model će obuhvatiti više od 155 tisuća umirovljenika, a prosječno povećanje iznosit će oko 510 kuna.

Da bi se steklo pravo na ovakav model mirovine, morate imati 65 godina. Također, u trenutku partnerove smrti, trebate imati i sve druge uvjete za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, piše HRT.

“Primjerice, da su u trenutku smrti bračnog druga imali 50 godina života ili su se brinuli za djecu, znači obavljali su roditeljsku dužnost. I, sljedeće – da zbroj osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine ne prelazi 80 aktualnih vrijednosti mirovine što je trenutno 6212 kuna”, rekla je Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

S obzirom na različitosti, svaki korisnik moći će u Zavodu za mirovinsko osiguranje dobiti informaciju koji mu se model najviše isplati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...