Ova aplikacija krade bankovne podatke: Ako je imate, odmah je obrišite

Nije rijetka pojava da kreatori nekih aplikacija koje preuzimate na svoj telefon imaju loše namjere. Tako Google redovno iz svoje trgovine uklanja aplikacije sa zlonamjernim softverom, ali nekada jednostavno ne mogu reagirati dovoljno brzo. Novi izvještaj navodi da jedna aplikacija ima prilično loše namjere i da biste je trebali obrisati.

Najnoviji izvještaj koji je objavio GBHackersk otkriva da je jednostavna To Do aplikacija, koja nosi naziv Todo: Day manager zapravo aplikacija prepuna zlonamjernog softvera nazvanog Xenomorph, a koja krije bankarskog trojanca. Trojanca je otkrio tim Zcaler ThreatLabza. Ove aplikacija prikuplja osobne podatke korisnika, a između ostalog i podatke o plaćanju te ima namjeru ukrasti novac korisnika.

Ona je preuzeta preko 1.000 puta, a Xenomorph trojanac krade podatke za prijavu koje koristite za aplikacije Vaše banke. Također, aplikacija može presretati SMS poruke i obavještenja omogućavajući virusu da pristupi osjetljivim podacima koji se nalaze unutar telefona.

Tako ako kojim slučajem posjedujete aplikaciju Todo: Day manager na svom Android telefonu, odmah je uklonite. Čak i ako je uklonjena iz Play trgovine, nakon što je instalirana na vaše uređaje, morate je deinstalirati što prije. Međutim, mjesta za paniku nema s obzirom na to da je aplikacija dosad preuzeta oko 1.000 puta, što i nije značajan broj, prenosi Poslovni dnevnik.

U budućnosti svakako treba pripaziti šta skidate na svoje uređaje. Kako bi izbjegli buduće probleme, preporučujemo da pročitate dio ispod opisa aplikacije koji se odnosi na komentare, a posebno one komentare koji su označeni crvenom zastavicom. Ova upozorenja obično dolaze od korisnika koji su na neki način bili iskorišteni.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...