Ovaj začin koji često koristite može izazvati probleme s jetrom

Iako se danas ovaj začin naširoko koristi kod pripremanja jela, nedavno istraživanje pokazalo je i ne baš toliko dobre rezultate o njegovom konzumiranju. Naime, u istraživanju koje je trajalo čak deset godina znanstvenici su pronašli 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih s kurkumom. Oštećenja su bila umjerena do teška pa je zbog njih pet osoba hospitalizirano, donosi Index.

Osim u ovom istraživanju, zabilježeno je još nekoliko zasebnih slučajeva kod odraslih osoba kojima je konzumiranje kurkume uzrokovalo oštećenje jetre. Stručnjaci navode da su rezultati istraživanja značajni, ali su ipak potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo zašto točno kurkuma uzrokuje ove zdravstvene probleme.

Osim u pripremanju ukusnih jela, kurkuma se godinama tradicionalno koristi kao ljekovito sredstvo protiv različitih upala i vjeruje se kako ima odlična antioksidativna svojstva. Međutim, osim neugodnog iskustva sa žutim mrljama na rukama koje ostaju još dugo nakon pripremanja jela s ovim začinom, nije se nikad govorilo o bilo kakvim negativnim nuspojavama konzumiranja kurkume – sve dosad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...