Ove lijekove biste uvijek trebali imati u kući

Prošlih godina pandemija nam je pokazala koliko je važno kod kuće imati osnovne lijekove i proizvode za prvu pomoć za cijelu obitelj. Iako za ozbiljnije zdravstvene probleme treba posjetiti liječnika, za većinu blažih zdravstvenih problema dovoljna je kućna ljekarna. U kućnoj ljekarni najčešće se nalaze razni lijekovi i medicinski proizvodi koji vam mogu pomoći kod prolaznih i ne tako ozbiljnih tegoba, za koje ćete liječničku pomoć potražiti tek ako te tegobe traju nekoliko dana ili se pogoršaju.

Prilikom organizacije vaše kućne ljekarne vodite računa o tome što imate u njoj, koji su rokovi valjanosti lijekova i medicinskih proizvoda te brinite o načinu čuvanja proizvoda. Poželjno je da se lijekovi čuvaju u originalnim kutijama koje sadržavaju upute o lijeku kako bi bili sigurni u točno doziranje. S vremena na vrijeme provjerite datum isteka lijekova koji se nalaze na vašoj polici.

Što sve treba sadržavati kućna ljekarna?

Osim toplomjera i tlakomjera, nužne svakodnevne terapije za kronične bolesti koje vam je propisao liječnik, vaša kućna ljekarna trebala bi sadržavati i lijekove za snižavanje temperature i umanjenje boli, lijekove protiv prehlade, lijekove za umirenje probavnih problema, antiseptičku prvu pomoć, sredstva za zaštitu kože, dodatke prehrani i proizvode na biljnoj bazi.

Povišena tjelesna temperatura, glavobolje, povraćanje, menstrualni bolovi, proljevi, ogrebotine i posjekotine, bolovi u mišićima koji su nastali kao posljedica prenaprezanja ili vježbanja, otekline nastale kao posljedica ugriza insekata spadaju u najčešće tegobe zbog kojih nećemo posjetiti liječnika, nego ćemo posegnuti za bezreceptnim lijekom. Ovisno o tegobi, koriste se ovi lijekovi i medicinski proizvodi koji bi trebali biti bitan dio svakog kućanstva:

1. Lijekovi za snižavanje temperature i ublažavanje bolova

Preporučuju se preparati koji istovremeno djeluju protiv bolova (analgetici) i snižavaju temperaturu (antipiretici), poput paracetamola, brufena ili ibuprofena. U kućnoj ljekarni dobro je imati i čepiće i sirup za snižavanje temperature, posebno ako imate djecu. Ako mislite da je djelovanje lijeka prejako ili preslabo, posavjetujte se s liječnikom ili farmaceutom.

2. Antihistaminici

Oni su korisni u borbi protiv raznih alergija od peludne groznice do curenja iz nosa koje često imate. Potrebno je razlikovati dozu koja se primjenjuje za djecu i odrasle.

3. Lijekovi protiv kašlja

Simptomi upale dišnih puteva, poput kašlja, mogu se tretirati ovisno o tome radi li se o suhom ili produktivnom kašlju. Sirupi, tablete i pastile smiruju kašalj smanjujući ili blokirajući refleks kašlja, no ne djelujući na sam uzrok kašlja pa se svakako savjetujte s liječnikom ako simptomi traju više od nekoliko dana.

4. Kapi za oči

Kapi koje sadrže tvari koje mogu umiriti svrbež, crvenilo ili suhoću oka. Često se koriste kao pomoć za trenutno olakšanje u slučaju alergija.

5. Zavoji i gaze

Neophodni su u slučaju bilo koje fizičke rane, bilo da se radi o ogrebotini ili kao pomoć pri zaustavljanju manjeg krvarenja ili pokrivanja rane kako biste spriječili infekciju.

6. Antiseptici

Uz zavoje i gaze, svaka kućna ljekarna trebala bi ih imati za sve rane kako bi se spriječila pojava infekcije.

7. Lijekovi za zatvor

Uuvijek držite svoj ormar opskrbljen lijekovima za ublažavanje grčeva u želucu i ostalih probavnih problema. U slučaju problema s proljevom držite ORS otopinu koja će vratiti hidrataciju i ravnotežu elektrolita u vašem tijelu.

8. Dodaci prehrani

Uzimanjem dodataka prehrani, poput vitamina i minerala, povećava se opća otpornost organizma na stresne vanjske utjecaje i osigurava se održavanje tjelesnih fizioloških funkcija. Svrha im je potpomaganje unosa hranjivih tvari i nadopuna prehrane tvarima koje se normalnim svakodnevnim unosom hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljnog učinka na zdravlje.

Od sada svoju kućnu ljekarnu možete potpuno opremiti uz pomoć nove digitalne platforme, Pharmeria.hr. Zavoje, flastere, biljne preparate, proizvode za pomoć kod sportskih ozljeda i brojne druge moguće je naručiti uz opcije dostave na kućnu adresu ili besplatne dostave u odabranoj ljekarni. Ako svoju kućnu ljekarnu trebate nadopuniti bezreceptnim lijekovima, njihovu dostupnost možete provjeriti na Pharmeria.hr te ih rezervirati i besplatno preuzeti u odabranoj ljekarni nakon savjetovanja s ljekarnikom, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...