Ovog četvrtka u Kino Zonu nam stiže pobjednik ovogodišnjeg festivala u Cannesu, satirična drama Trokut tuge

Nakon proslave Dana europskog art filma i produženog slavlja lika i djela Davida Bowiea, u Kino Zonu ovog četvrtka i subote stiže, s nestrpljenjem iščekivani novi film švedske redateljske zvijezde Rubena Östlunda, gorka satira suvremenog društva, „Trokut tuge“!

Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće. Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Poznat po provokativnim ostvarenjima koje zadiru u tkivo suvremenih društveno-ekonomskih odnosa – od istraživanja više ili manje prikrivene ksenofobičnosti Zapadne Europe (Igra, 2011), preko studije ljudskog ponašanja u kriznim situacijama na primjeru jedne naizgled idilične obitelji (Turist, 2014), pa do zajedljive analize svijeta visoke umjetnosti (Kvadrat, 2017), Östlund je svojim zasad posljednjim ostvarenjem u nizu opravdao status jednog od najzanimljivijih autorskih imena suvremene kinematografije.

U ovom “veličanstveno razuzdanom” (Robbie Collin, The Telegraph) ostvarenju mladi par glume Charlbi Dean, čija je obećavajuća karijera tragično prekinuta nedavnom smrću, te Harris Dickinson (Djevojka iz močvare, Kings man: Početak, Beach Rats), dok u ulozi osebujnog, alkoholu sklonog brodskog kapetana nastupa Woody Harrelson. Uloga ruskog oligarha Dimitrija pripala je hrvatskom glumcu Zlatku Buriću koji već desetljećima živi i radi u Danskoj, a koji ulogom u Östlundovu kanskom hitu nastavlja suradnju s nekima od najuspješnijih europskih redatelja današnjice. “Trokut tuge“ na rasporedu je u četvrtak, 17. studenog od 20 h, u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a zbog velikog interesa dodana je još jedna projekcija, u subotu 19. studenog na istom mjestu u isto vrijeme. Ulaznice po cijeni od 30 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na blagajni ispred Polivalentne dvorane sat vremena prije projekcije.

Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...