Plaće će najviše rasti Plenkoviću i ministrima koji su pregovarali sa sindikatima

Vlada je sa sindikatima dogovorila povećanje osnovice pa će plaća tako rasti i Plenkoviću, Milanoviću, Jandrokoviću, saborskim zastupnicima. S obzirom na njihove plaće, njima će plaća rasti najviše.

Naime, izmjenama Zakona osnovica za dužnosnike bit će jednaka onoj koja se primjenjuje na državne službenike pa se tako sva buduća povećanja, ali i ova sada automatski odnose i na političare, prenosi Index.

Podsjetimo, plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine. Nakon potpisivanja Plenković je rekao da je namjera vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama. No, standard će se unaprijediti uglavnom najbogatijima. Plenković niti jednom rječju nije spomenuo da će plaća rasti i njemu.

– Naš cilj je što je više moguće podržati naše radnike, zaposlenike. Tome s ovakvim rješenjem, oko kojeg su se očitovala nadležna tijela, odnosno članstvo na referendumima sindikalnih organizacija, ide u prilog činjenica da će oko 240.000 zaposlenika i njihovih obitelji imati koristi, istaknuo je Plenković nakon dogovora vlade sa sindikatima.

– Rast osnovice od 6% od 1. listopada će državu koštati 600 milijuna kuna koje će se osigurati kroz rebalans i raspodijele unutar proračuna, a drugi krug povećanja osnovice, 2% u travnju, će državu koštati oko 500 milijuna kuna, dodao je tada Plenković.

Dobro će biti samo najbogatijima

Kako je bilo objavljeno proteklih dana spremačica s 30 godina radnog staža sada ima plaću 4126 kuna, a prema predloženom povećanju, neto dohodak bi joj porastao za 190 kuna. Onome tko ima veću plaću plaća će porasti i za 1500 kuna. Ali spremačica koja ima plaću nižu od minimalca od ovog povećanja neće dobiti ništa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...