Plenković naveo ključne prednosti uvođenja eura: “Nestanak valutnog rizika i smanjenje kamatne stope, ključne su prednosti eura u Hrvatskoj.”

Do uvođenja eura preostalo je još nešto više od mjesec dana, a kako teku pripreme bit će riječi na 18. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kojom predsjedava premijer Andrej Plenković.

– Nestanak valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, uštede u troškovima mjenjačkih poslova, ključne su koristi od uvođenja eura u Hrvatskoj, istaknuo je Plenković, prenosi N1.

– Očekujemo da cijela tranzicija prođe dobro, poručio je premijer te naglasio da će Hrvatska imati osnaženi položaj za pet tjedana.

Zahvalio je svima koji su dali doprinos u ovom projektu: – Krenuo je u jesen 2017. i kada se vratimo nazad ovih pet godina, ispunili smo svaki pa i najmanji korak u rokovima koji smo si zadali. Počela je predopskrba banaka novčanicama, koje će zajedno s Finom i Hrvatskom poštom imati značajnu ulogu u distribuciji novca, kako bi se 1. siječnja spremno dočekalo uvođenje nove valute.

Konverzija za građane bit će jednostavna i besplatna, a najbolje je donijeti novac u banke, koji će se onda s 1. siječnjem automatski zamijeniti u eure, i to po tečaju konverzije koji je povoljniji od onog koji se trenutno može dobiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...