Plenković na sjednici Vlade “Smanjit ćemo trošarine na loživo ulje.”

– Smanjit ćemo trošarine na loživo ulje, najavio je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade, u kojem je je izdvojio i jučerašnju raspravu o proračunu u Saboru te poručio: – Očekujemo da će Ministarstvo financija analizirati amandmane i u utorak ćemo u dogovoru sa Saborom imati glasanje o proračunu.

Kao što je i najavio, Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju te je smanjila trošarinu na loživo ulje. Bezolovni motorni benzin ostaje na 3.060 kuna/1000 litara, dizelsko gorivo na 2660 kuna/1000 litara dok se trošarine za loživo ulje smanjuju na 157 kuna za 1000 litara.

Riječ je o sniženju od 26 lipa po litri loživa ulja, kazao je ministra financija Marko Primorac i poručio: – Na taj način prije svega pomažemo građanima koji su odlučili prijeći na ovaj energent, prenosi Dnevnik.hr.

Plenković je u uvodnom govoru podsjetio da je dan ranije održana i sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura: – Napravili smo rezime trenutnog stanja, pripreme bankomata, informatičke pripreme i sve što treba funkcionirati od početka Nove godine. U posjetu nam je i austrijski kancelar Karl Nehammer. Austrija je vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru.

Ni riječi o Milanovićevoj odbijenici

– Saboru ćemo danas uputiti prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) u misiji Europske unije (EU) za vojnu pomoć za potporu Ukrajini “EU Military Assistance Mission – Ukraine” (EUMAM). Očekujemo pozitivnu odluku u Saboru, ovo je prilika da i cijela politička scena pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima i po pitanju potpore Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Saboru, poručio je Plenković.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH-a Zoran Milanović odbio je dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini.

Smatra da nije u skladu s Ustavom i da ne postoji međunarodni ugovor kojeg bi se u ovom slučaju trebali pridržavati, a odbijenicu je poslao i jer ministar obrane Mario Banožić, ističu s Pantovčaka, nije osoba koja predsjedniku upućuje taj zahtjev.

Hrvatska vojska imat će trostruku ulogu u misiji EUMAM

– Naša je želja nastaviti pomagati Ukrajinu i to da hrvatska vojska participira na tri načina: da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj, istaknuo je Plenković.

Da je Milanović poslao odbijenicu, nije spomenuo ni premijer, kao ni Banožić, koji je objasnio detalje Odluke: – Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji nastavila potporu Ukrajini. Sudjelovanjem Hrvatske vojske RH bi iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci ukrajinske vojske. Predlaže se da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika OS RH-a uz mogućnost rotacije. Do 100 pripadnika ukrajinske vojske može prijeći granicu RH, uz mogućnost rotacije.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

Plenković će nakon sjednice Vlade posjetiti zajedno sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom i predsjednikom Vlade Savezne države Bavarske Markusom Söderom LNG terminal na otoku Krku.

– Razgovarat ćemo o mogućnostima energetske suradnje, a vodeći računa o hrvatskoj kritičnoj infrastrukturi koja je već vrlo dobra, a u koju ćemo još uložiti kako bismo od Hrvatske učinili relevantno energetsko čvorište, rekao je Plenković.

Premijer će kasnije posjetiti i otok Rab, gdje će se sastati s gradonačelnikom Grada Raba Nikolom Grgurićem i predstavnicima Grada, a u Loparu će sudjelovati na svečanosti otvorenja nove sportske dvorane. Uz njega će biti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...