Plenković u Egiptu na klimatskom skupu: “Do 2032. uvest ćemo vozni park baterijskih električnih vlakova.”

– Više od 80 posto hrvatskih državljana podržava djelovanje protiv štetnih posljedica klimatskih promjena, rekao je danas u Egiptu premijer Andrej Plenković u govoru na klimatskom skupu COP27 najavivši da će Hrvatska osnovati Nacionalni centar za klimatsku i ekološku tranziciju.

– Hrvati su uistinu postali svjesni potrebe ublažavanja posljedica klimatskih promjena. Više od 80 posto smatra da treba djelovati kako bismo spriječili štetne posljedice za ljude i okoliš, rekao je Plenković u sinajskom turističkom odredištu Šarm El Šeiku, domaćinu ovogodišnjeg klimatskog skupa Ujedinjenih naroda, prenosi Index.

Plenković je kazao da je ruska agresija na Ukrajinu potvrdila da je zelena tranzicija potrebnija nego ikad kako bi se pojačala europska otpornost. Naveo je kako je Hrvatska, zahvaljujući novim nacionalnim i europskim zakonima, dodatno ubrzala tranziciju prema niskougljičnoj energiji, u kojoj je već daleko iznad europskog prosjeka.

Plenković: Do 2032. uvest ćemo vozni park baterijskih električnih vlakova

– Dvije trećine naše proizvodnje struje i energije dolazi iz obnovljivih izvora koji također osiguravaju jednu trećinu naše ukupne konačne potrošnje energije, rekao je Plenković. Hrvatska je za dodatno ubrzanje tranzicije ukinula PDV na solarne ćelije te investira značajna sredstva u dekarbonizaciju prometnog sektora.

– U idućem desetljeću ćemo investirati više od četiri milijarde eura u modernizaciju željeznica. Do 2032. ćemo uvesti vozni park baterijskih električnih vlakova koji će zamijeniti one na dizel, nastavio je premijer.

U Hrvatskoj velik potencijal predstavlja i geotermalna energija, a sa Slovenijom i Italijom Hrvatska je pokrenula projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran za proizvodnju zelenog vodika, o kojem je premijer ranije govorio na okruglom stolu o vodiku. Tri zemlje planiraju godišnje proizvoditi do pet tisuća tona vodika, objavio je Plenković na Twitteru.

U govoru je kazao kako Hrvatska promiče održiv turizam i smještajne kapacitete s domaćom i ekološki certificiranom proizvodnjom hrane. Hrvatska je zahvaljujući ciljanoj kampanji u samo godinu dana smanjila bacanje hrane za deset posto, a Hrvati su u proteklih pet godina počeli reciklirati za trećinu više otpada te smanjili njegovu ukupnu količinu za četvrtinu, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...