Porast potrošnje kokaina od 2015. do 2021. u Hrvatskoj od tri do pet puta

S većim švercom u porastu je i konzumacija droga u Hrvatskoj, a posebno je porasla konzumacija kokaina, piše Dnevnik Nove TV.

“Suočeni smo s hiperprodukcijom svih vrsta droga, ali i relativizacijom trošenja droga”, kaže Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga. Kaže da je situacija zabrinjavajuća. Brojke su neumoljive.

Od listopada prošle do ove godine policija je izvršila nekoliko velikih zapljena droge, od kokaina, heroina, amfetamina do marihuane, čija bi ulična vrijednost bila do nekoliko stotina milijuna kuna.

No, većina ulova bila je u tranzitu, kao dio hrvatske rute.

“Hrvatsko ilegalno narkotržište izuzetno je malo. Kad govorimo o zapljenama velikih količina kokaina koje smo imali ove i prošlih godina, vezana su isključivo za zapadna tržišta, gdje je velik broj osoba koje troše kokain i gdje se nalazi velika količina novca”, kaže Rastović.

Puno je toga prošlo i ispod policijskog radara i završilo na domaćem tržištu. Svjedoče tome analize otpadnih voda na prisutnost droga koje provodi Zavod za javno zdravstvo.

Rezultati su porazni.

“Ono što je posebice zabrinjavajuće je porast potrošnje kokaina od 2015. do 2021. od tri do pet puta”, ističe Željko Petković, zamjenik ravnatelja HZJZ-a.

“S tim da s kokainom treba biti oprezan jer je zadnje istraživanje vezano za hospitalizaciju pokazalo da je kokain postao broj jedan uzroka kod hospitalizacija”, dodaje.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...