Prave bi nestašice lijekova u Hrvatskoj tek mogle doći, struka uvjerava da nema potrebe za brigom

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti, prenosi RTL.

Problemi u globalnim lancima opskrbe ne smiruju, dok se istovremeno sigurnosne zalihe proizvođača tope. Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a. Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola… Međutim, ljekarnici tvrde da nitko u konačnici nije ostao bez lijeka.

U drugoj ljekarni kažu da nerijetko nekog lijeka nema u jednoj ljekarni, ali se kraćom potragom preko mrežnih grupa brzo pronađe u drugoj. To je, međutim, teže u manjim mjestima.

Iz HALMED-a kažu da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije. Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, iznosi Milka Kosanović iz HUP-a.

Dodaje kako su članicama HUP-ove Udruge proizvođača lijekova u zadnjih godinu dana troškovi transporta porasli do 160 posto, troškovi sirovina do 118 posto, troškovi rada do 110 posto, a troškovi energije do čak 330 posto, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Problemi diljem Europe

Izraelski proizvođač generičkih lijekova Teva, koji je ujedno I vlasnik Plive, upozorio je ranije kako bi rast troškova energije u Europi mogao bi ubrzati egzodus tvrtki ključnih za proizvodnju ključnih lijekova i dodatno ugroziti nabavne lance.

Tevini dužnosnici ističu i primjer paracetamola. Posljednja europska tvornica paracetamola zatvorena je 2008. godine, čime je Azija ostala primarni izvor proizvodnje. Na vrhuncu pandemije covida 19 Europa je imala problema s opskrbom paracetamolom jer nije imala “polugu ni logistički kapacitet za povećanje proizvodnje u kratkom roku”, navodi se u izvješću.

Podsjetimo i druge europske zemlje suočavaju se s nestašicom. Njemačke ljekarne suočavaju se s nestašicom određenih vrsta lijekova čija proizvodnja ovisi o uvozu sirovina iz Azije. Kao uzrok nestašice lijekova navodi se “ogroman financijski pritisak u zdravstvenom sustavu”.

Njemački Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode je priopćio kako su trenutno zaprimili oko 300 prijava za lijekove kod kojih je zabilježen zastoj u isporuci. Istodobno je priopćeno kako se radi o malom broju s obzirom na činjenicu da je na njemačkom tržištu odobreno preko 100.000 lijekova.

Švicarska se suočava s nestašicom lijekova zbog problema u opskrbnom lancu povezanih s izolacijom zbog COVID-a u Kini i ratom u Europi, priopćilo je udruga farmaceuta te zemlje, javlja Reuters.

– Najvećih problema imamo s lijekovima za djecu, posebno sirupom za snižavanje temperature, rekla je Enea Martinelli iz pharmaSuisse. Uz to, u Švicarskoj postoji nestašica lijekova za krvni tlak, psihijatrijsku pomoć i lijekova za Parkinsonovu bolest.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...