Prema Prijedlogu Zakona o radu majke i očevi će moći tražiti rad od kuće do djetetove osme godine. Poslodavci se već bune.

Novim Prijedlogom Zakona o radu uređen je rad s izdvojenog mjesta rada, odnosno sada već popularnim radom od kuće i rada na daljinu.

Kako kažu iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike radi se o usklađivanju s europskim direktivama. Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tijekom cijele trudnoće, a majke i očevi do osme godine djetetova života.

Kako piše Jutarnji list takav isti zahtjev moći će predati i oni koji brinu o bolesnom članu uže obitelji ili članu kućanstva.

Kada dođe do toga poslodavac je dužan razmotriti zahtjeve radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga. Ima 30 dana da ga obrazloži od zaprimanja prijedloga, a s druge strane, radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i propisima.

– Pod opravdanim razlozima zbog kojih poslodavac može odbiti zahtjev radnika za takvim radom u prvom redu podrazumijevaju se organizacijski razlozi na strani poslodavca odnosno potrebe organizacije rada koji ovise od slučaja do slučaja, poručili su iz Ministarstva.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca tvrde da odredba koja navodi opravdane razloge za odbijanje zahtjeva nije implementirana.

– Nije jasno na temelju kojeg propisa, tj. kriterija se utvrđuje što se smatra opravdanim razlogom. Sadašnja formulacija je u velikoj mjeri neodređena, odnosno teško je odrediti što je opravdani razlog. Ministarstvo će morati kroz svoja tumačenja pojasniti koji bi to bili opravdani razlozi čime će si stvoriti dodatne obaveze i nejasnoće za poslodavce, kažu iz HUP-a.

Poslodavac je dužan osigurati rad na siguran način i način koji ne ugrožava zdravlje radnika. Ako se radnik ozljedi tijekom rada od kuće postoji još nekoliko nedoumica, ali iz HUP-a objašnjavaju da poslodavac odgovara radniku za štetu koja nastane uslijed ozljede na radu po načelu objektivne odgovornosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...