Prije 9 mjeseci postavljeni su prvi parkirni senzori, zašto još nisu u funkciji? Milić: “Javile su se poteškoće u integraciji rješenja s postojećim softverskim programima”

Kao jedna od većih turističkih destinacija u zemlji, grad Zadar suočava se s opterećenjem prometne mreže. Posebice ljeti, kada ‘borbu’ za svako parkirno mjesto prati nervoza, dodatna buka usred trubljenja, zastoji…

Postavljanjem senzora, napokon smo mislili da je došao kraj ‘mukama po parkingu’.

Prvi su postavljeni prije točno devet mjeseci na Branimirovoj obali. Do danas su instalirani na gotovo svim površina namijenjenim za parkiranje vozila.

Postavljeno je više od 1000 senzora za parking na parkirališna mjesta naplatnih parking zona u Zadru. Senzori već neko vrijeme prikupljaju podatke i rade u pozadinskom sustavu. Projektom je uz senzore predviđen i sustav vezan za javni prijevoz. Oba segmenta integriraju se kroz aplikaciju Zadar Smart City s modulima za javni prijevoz i parking, kazuje nam pročelnik Josip Milić.

Upitali smo ga kada će napokon zaživjeti njihova namjena. Prema odgovoru koji smo dobili, čini se kako ćemo se još neko vrijeme morati oboružati strpljenjem.

Dodatno vrijeme, koje se pokazalo potrebnim, u jednom je dijelu vezano za postavljanje dodatnih 200 parkirnih senzora koje smo bili u mogućnosti postaviti tek po završetku prometnog pritiska na staru gradsku jezgru, odnosno po završetku turističke sezone. Drugi dio vezan je za poteškoće sa softverskom komponentom, odnosno izazovima integracije i kompatibilnosti ovakvog novog rješenja s postojećim softverskim programima koje koriste javni prijevoznici i komunalne tvrtke. Aplikacije su izrađene i u funkciji, međutim tek kada riješimo segment vezan za integraciju naplatnih procesa, bit će dostupne javnosti za preuzimanje i korištenje, odgovara Milić.

Doći u središte zbivanja, što manje pješačiti i najbolje od svega, unaprijed znati gdje nas čeka slobodno mjesto, zvuči olakšavajuće. Ipak, prošlo je devet mjeseci od prvih poduzetnih koraka na javnim površinama. Koliko ćemo još morati čekati?

Očekujemo da će do kraja godine aplikacije biti u potpunosti biti spreme za preuzimanje i korištenje od strane građana, kazuje nam Milić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...