Pupić Bakrač: “Ljudi odlaze, nitko se ne javlja na natječaje”, Kolega: “Bolnica je najveći poslodavac u županiji, fluktuacija je očekivana”

Stigao je odgovor na pitanje vijećnika Marka Pupića Bakrača koji je na zadnje održanoj Županijskoj skupštini Zadarske županije javno govorio o odlasku kadra iz Opće bolnice Zadar i natječajima na koje se nitko ne javlja.

Opća bolnica Zadar ima ukupno 1412 zaposlenih i najveći je poslodavac u Zadarskoj županiji. Zbog toga je fluktuacija zaposlenika očekivana. Jedan dio zaposlenika prekida radni odnos zbog ispunjavanja uvjeta za starosnu mirovinu, dok drugi dio zaposlenika prekida radni odnos zbog osobnih razloga i to često zbog prelaska u druge zdravstvene ustanove bilo javne ili privatne i to u zemlji i inozemstvu. Trend migracije zaposlenika unutar tržišta rada u okviru zdravstva u cijeloj RH, a tako i u Općoj bolnici Zadar, ne zaostaje za ostalim djelatnostima, odgovorio je županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega dodavši kako se kontinuirano objavljuju natječaji za zasnivanje radnog odnosa te se upražnjena radna mjesta popunjavaju novim zaposlenicima.

U pojedinim zdravstvenim djelatnostima gdje je zbog prekida radnog odnosa došlo do manjka zaposlenih koji se ne može brzo nadomjestiti zapošljavanjem jer takvog kadra nema ili je nedostatan na tržištu rada, ustanova putem ugovora o poslovnoj suradnji s drugim ustanovama rješava i tu privremenu poteškoću. Ono s čim se susrećemo ne samo mi u OB Zadar već i druge zdravstvene ustanove nedostatak kadra na tržištu rada koji prednjači u nekim zanimanjima kao što su medicinske sestre/tehničari. Činjenica je da istraživanja pokazuju nedostatak te kadrovske strukture što posljedično veže i mogućnost zapošljavanja, dodaje Kolega.

Napominje kako se problem pokušava riješiti kroz sustav obrazovanja.

Po tom pitanju smo se u OB Zadar aktivno angažirali i u suradnji s Medicinskom školom Ante Kuzmanić” izborili” za upis još jednog razreda u školskoj godini 2022/2023. Što se tiče liječničkog kadra i pitanja specijalizacija također je za istaknuti činjenicu da se mlađe kolege u današnje vrijeme rjeđe prijavljuju na natječaj za pojedine specijalizacije kao što je specijalizacija iz patologije i citologije, hitne medicine, anesteziologije i intenzivne medicine pa i kirurgije u odnosu na neke druge specijalizacije. Radi se zapravo o trendu na koji ne možemo utjecati, ističe Kolega dodajući kako zadarska bolnica zapošljava ukupno 71 liječnika specijalizanta te kako plan prijema specijalizanata prati potrebe ustanove te je u skladu s Nacionalnim planom specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje, kazuje.

Tvrdi kako odjeli u OB Zadar nisu kadrovski devastirani te kako se broj zaposlenika u bolnici kontinuirano povećava sukladno novim tehnikama i metodama koje se primjenjuju u bolnici.

Nema govora o kolapsu zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji, pa nisu potrebne nikakve urgentne mjere. Nova reforma zdravstva, koja započinje od 01. siječnja 2023. godine, detektirala je dijelove zdravstvene zaštite koje se mogu promijeniti s ciljem, boljeg, bržeg i racionalnijeg pružanja usluga u zdravstvu, te će te dijelove i promijeniti, kako na razini države, tako i na razinama svih županija, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...