Raste plaća Milanoviću, Plenkoviću, ministrima i zastupnicima. Evo tko će biti najviše plaćen.

Vlada  je sa sindikatima prošlog mjeseca dogovorila povećanje osnovice, pa će plaća rasti i Plenkoviću, Milanoviću, Jandrokoviću, ministru i saborskim zastupnicima, odnosno svim dužnosnicima. No, ovim zakonom Milanović najveću dužnosničku plaću imat će predsjednik Ustavnog suda, a ne predsjednik republike Zoran Milanović.

U Hrvatskoj dužnosnici jesu osim gore navedenih i državni tajnici, suci Ustavnog suda, ravnatelji Carine i Porezne, HZMO-a, HZZO-a, glavni revizor, glavni vatrogasni zapovjednik.

Vlada traži sabor da odluku donese po hitnom postupku, a svima njima se povećavaju plaće

Naime, izmjenama zakona, koje je vlada jučer poslala u sabor i traži donošenje po hitnom posupku, osnovica za dužnosnike bit će jednaka onoj koja se primjenjuje na državne službenike, pa se tako sva buduća povećanja, ali i ova sada, automatski odnose i na političare.

– Pri tome je potrebno istaknuti kako se osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika nije mijenjala od 2014. godine, za razliku od osnovice za izračun plaća državnih službenika, koja se od tada povećavala u više navrata. Predloženim modelom, prema kojem je osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika jednaka osnovici za izračun plaća državnih službenika, stvaraju se preduvjeti za mogućnost usporedbe i ravnomjerno praćenje plaća državnih dužnosnika i državnih službenika, piše u novom zakonu koji je poslan saboru te se traži njegovo donošenje po hitnom postupku.

Kako dalje piše, osnovica se povećava, ali se smanjuje koeficijent. Unatoč tome što se smanjuje koeficijent svima će plaća rasti, prenosi Index.

Predsjednik republike više neće biti dužnosnik s najvećom plaćom, nego će to prvo mjesto preuzeti Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, koji će prema novom obračunu imati 39.241 bruto plaću. Dosad je imao 31.282 kune. Milanović je dosad imao ,nešto više od 36 tisuća kuna, dok će prema novom izračunu imati 38.381 kunu. Naime, dosad je koeficijent na plaću Milanoviću bio 9.30, a prema novomo zakonu bit će 5.76.  Predsjednik Ustavnog suda dosad je imao koeficijent 7.86, a sad će imati 5.89. No, uz veću osnovicu plaće će unatoč smanjenju koeficijenata biti više.

Lokalni i regionalni dužnosnici imat plaće veće oko tisuću i pol kuna

Što se tiče dužnosnika na lokalnoj i regionalnoj razini bruto plaća župana i gradonačelnika velikih gradova i županijskih središta može biti najviše 26,5 tisuća kuna, što je povećanje od oko tisuću i pol kuna u odnosu na dosadašnje limite, piše Novi list.

Podsjetimo, plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine. Nakon potpisivanja sporazuma Plenković je rekao da je namjera vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama. No standard će se unaprijediti najviše najbogatijima. Plenković ni jednom riječju nije spomenuo da će plaća rasti i njemu.

– Naš cilj je što je više moguće podržati naše radnike, zaposlenike. Tome s ovakvim rješenjem, oko kojeg su se očitovala nadležna tijela, odnosno članstvo na referendumima sindikalnih organizacija, ide u prilog činjenica da će oko 240.000 zaposlenika i njihovih obitelji imati koristi, istaknuo je Plenković nakon dogovora vlade sa sindikatima.

– Rast osnovice od 6% od 1. listopada će državu koštati 600 milijuna kuna koji će se osigurati kroz rebalans i raspodjele unutar proračuna, a drugi krug povećanja osnovice, 2% u travnju, državu će koštati oko 500 milijuna kuna, dodao je tada Plenković.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...