Rubeša: “SC Višnjik je zadarska Fimi Media, to je čista praonica novca, mislim da se sredstvima iz rebalansa još pokrivaju troškovi Rite Ore!”

Čelnik Akcije Mladih Ante Rubeša održao je danas press konferenciju u Gradskoj upravi kako bi predstavio amandmane koje će na sutrašnjem sastanku predložiti na rebalans gradskog proračuna. Ova konferencija nastavak je one od prošlog tjedna gdje je Rubeša optužio HDZ da su zamaskirali razloge proračuna, rekavši da je pravi razlog rebalansa ulaganje u SC Višnjik, koji je ove godine dobio 30 milijuna kuna sredstava. Ponovno je naglasio kako se najam atletske staze plaća milijun i dvjesto tisuća kuna jer je staza u vlasništvu Republike Hrvatske te prozvao upravu Višnjika i gradsku vlast zbog kupnje novog bazena, rekavši da im je taj bazen važniji od spasa tradicije košarke i KK Zadra. U skladu s tim, Rubeša je Višnjik nazvao praonicom novca i zadarskom Fimi Mediom. Optužio je gradsku vlast i Višnjik da su napustili i uništili KK Zadar i Hram košakre Jazine.  Naglasio je kako je odgovornost Gradskog vijeća i Zadrana da oslobode KK Zadar političkih okova i ožive tradiciju. Spomenuo je također, kako im je dostupno preliminarno rješenje revizije.

– Mi imamo preliminarno rješenje revizije, pričekat ćemo još nekoliko dana da izađe službeno, ali konkretne brojke govore da dug KK Zadra iznosi nekakvih 22, 23 milijuna kuna. Od toga predstečajna nagodba je službeno 3 milijuna kuna. Tu nagodbu dozvolila je prijašnja uprava i članovi NO, poručio je Rubeša.

Najavio je kako su upravo zbog toga, članovi kluba Akcije mladih odlučili preusmjeriti smjer ovog rebalansa i umjesto rebalansa za Višnjik pretvoriti ovo u rebalans za KK Zadar na način da amandmanima preusmjere sredstva za Višnjik na KK Zadar. Naglasio je kako su oni, kao većina u Gradskom vijeću u Klub doveli sposobne stručne ljude i imaju odgovornost dati im “clean start”.

– Ovo je preduvjet da Klub dovede sponzore i da bude stabilan. Upravo zbog toga smo sportskom direktoru i direktoru u ugovor stavili da ne smiju probijati budžet i da se Klub više nikada ne smije naći u situaciji da moli za sredstva. 

Rubeša je optužio prijašnju upravu Kluba da su neodgovorno upravljali novcem te da su hotele za 38 dana plaćali petsto tisuća kuna, optužio ih je da su Klub stavili u robovlasnički odnos. Tada je pozvao gradske vijećnike da podrže ove amandmane da vrate KK Zadar u srca Zadrana. Prvi amandman koji je predložio jest amandman od dva milijuna i dvjesto tisuća kuna koji od pročelnika Darka Kasapa ide za predstečajnu nagodbu.

– Smatramo da ti novci trebaju ići od pročelnika Darka Kasapa jer je on bio dugogodišnji predsjednik NO- a KK Zadar koji je i dozvolio da dođe do predstečajne nagodbe, rekao je Rubeša

Rubeša je predstavio drugi amandman koji se odnosi na sredstva koja idu iz Odjela za obrtništvo, gospodarsko i otoke u iznosu od tri i pol milijuna kuna za kapitalnu pomoć Višnjiku, traže da se taj iznos preusmjeri za pokrivanje kredita KK Zadra koji je, kako naglašava, dignut zbog nesposobne uprave. Treći predstavljeni amandman nije vezan za KK Zadar nego za iznos od četiri milijuna i deset tisuća kuna koje se, navodno, traže na Višnjik zbog većeg zauzimanja termina, naglašava Rubeša.  Tvrdi kako je to potpuno apsurdno jer je kraj godine.

– Na Višnjiku se termini rezerviraju od 1.1. do 1.1., ako je netko 1.1. tražio tri termina, ja ne znam što se to moglo dogoditi da sada traži šest, tako da mislimo da je totalno nerealna ta cifra od 4 milijuna kuna za termine. Tako smo odlučili tu cifru umanjiti za dva milijuna kuna i od tog iznosa formirali novu stavku unutar pročelništva za sport: ulaganje u sportske objekte, ulaganje u Sportsku dvoranu Jazine- Dakle polovicu sredstava smo preusmjerili da se uredi Hram košarke jer je to kulturna baština, što je većina u Gradskom vijeću proglasila prije godinu dana, poručio je.

Za kraj je naglasio da oni ne žele ostaviti Višnjik na cjedilu, ali da se mora znati za što idu toliki novci te zapitao gdje su novci od koncerata Dina Merlina i Rite Ore.

Ja mislim da se s novcima koje dobivaju iz rebalansa još pokrivaju troškovi od koncerta Rite Ore. Što se napravilo na Višnjiku za 30 milijuna kuna? To je čista praonica novca, zaključio je Rubeša.

Najavio je sljedeću press konferenciju za idući tjedan vezano za budućnost KK Zadra te rekao da će predložiti fuziju KK Zadra i SC-a Višnjik kako bi se stvorio samoodrživ Europski klub Zadar. Pozvao je sve građane i gradske vijećnike, još jednom, da podrže ove amandmane rekavši da je on osobno spreman podržati rebalans, ako prođu predloženi amandmani.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...