Sabor odbio prijedlog o iskorištavanju potencijala konoplje: “To će dovesti do razvoja narkoturizma.”

HDZ se predloženom zakonu usprotivio, ističući da je to paravan za legalizaciju marihuane, da će dovesti do razvoja narkoturizma i da ekonomski interes ne može biti ispred zdravlja, posebice mladih, prenosi RTL.

Hrvatski sabor odbio je u petak prijedlog Kluba Socijaldemokrata o iskorištavanju punog potencijala konoplje, uz objašnjenje da je to paravan za legalizaciju marihuane dok je predlagatelj isticao korist koju bi zakon donio gospodarstvu u vrijeme krize.

Tržište konoplje procjenjuje se na preko 13 milijardi dolara godišnje, samo Njemačka će od te industrije uprihoditi preko pet milijardi eura, naš je cilj biti u tom vagonu, rekao je Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

Socijaldemokrati su do samog glasovanja pozivali da se prijedlog zakona prihvati, tumačeći kako bi donio korist različitim granama gospodarstva i potaknuo investicije u vrijeme krize i recesije.

HDZ se predloženom zakonu usprotivio, ističući da je to paravan za legalizaciju marihuane, da će dovesti do razvoja narkoturizma i da ekonomski interes ne može biti ispred zdravlja, posebice mladih.

Beljak: Marihuana se pušila i pušit će se

Zastupnik Krešo Beljak (HSS rekao je da se marihuana u Hrvatskoj pušila, puši i pušit će se, samo neka bude legalno. Zatražio je pritom stanku od 1, 25 sekundi, uz objašnjenje da je toliko potrebno njegovom dobrom prijatelju, istaknutom članu HDZ-a da smota lijepu, dobru frulicu od domaće marihuane koju ilegalno sadi u dvorištu.

Željko Sačić (HS) uzvratio mu je da je istupom povrijedio obitelji ovisnika koji su krenuli pušiti marihuanu s 13, 14 godina i nakon toga teško oboljeli. O tome treba razgovarati, ne o rekreativnom pušenju marihuane, kazao mu je.

Beljak mu je, međutim, odgovorio da živi u vremenu Jugoslavije kada je bio “milicioner”. “Milicajci poput Sačića nisu znali prepoznati da je to marihuana, nego su mislili da je paradajz”, izjavio je HSS-ov zastupnik.

Sačić Beljaku: Doveli smo te na pravi put

– Zahvaljujući meni i mojim prijateljima koji smo bili i narodnoj miliciji, vi ste danas u Saboru, doveli smo te na pravi put, nisi završio u Lepoglavi, nego smo ste zaustavili u kriminalnom putu, odgovorio mu je Sačić.

– Zahvali nam što smo te uhapsili, poručio je Beljaku, praćen smijehom ostalih zastupnika.

Beljak je pak ustrajao da ga jugoslavenska policija nije hapsila, nego tukla zbog pjesme Ustani bane, a da je ono što se njemu pripisuje radila hrvatska policija.

Sabor u drugo čitanje poslao prijedlog novog zakona o kazalištima, izmjene Zakona o dohotku

Sabor je u petak u drugo čitanje poslao prijedlog novog zakona o kazalištima, izmjene Zakona o dohotku.

Također je prihvatio niz izvješća o revizijama Državnog ureda za reviziju, kao i Godišnje izvješće o provedbi Strategije o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske za 2021., Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora, Izvještaj o radu Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

– Zastupnici ZLB nisu se uključili u glasovanje o tim točkama, jer se, objasnila je Sandra Benčić, o njima raspravljalo na odborima, ne na plenumu. Tražimo da takvi izvještaji dođu na plenum, poručila je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio joj je da Poslovnik definira koje se točke raspravljaju na odborima, da su sjednice odbora javne i da svatko zainteresiran raspravu može pratiti, ne samo u Saboru, nego i na društvenim mrežama.

Sabor je glasovanjem zaključio sjednicu, rad nastavlja u utorak, 15. studenoga ‘aktualnim prijepodnevom’. Taj će tjedan raditi do četvrtka, jer je u petak, 18. studenoga Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, državni blagdan i neradni dan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...