Šef Svjetskog prvenstva priznao je da je tijekom izgradnje infrastrukture poginulo stotine radnika: “Ne znam točan broj.”

Šef Svjetskog prvenstva u Katru Hassan Al-Thawadi prvi je put potvrdio da su stotine radnika migranata umrle tijekom građevinskih radova povezanih s prvenstvom.

Radi se o, kako je rekao, 400 do 500 radnika, što je neusporedivo veći broj od onog koji su katarski dužnosnici ranije naveli.

Prvo priznanje da su zbog SP-a u Kataru umrle stotine radnika

U intervjuu s Piersom Morganom koji je u ponedjeljak emitiran na TalkTV-u Al-Thawadi je, upitan o broju smrtnih slučajeva radnika migranata kao rezultat rada vezanog za Svjetsko prvenstvo, rekao: — Procjena je oko 400, između 400 i 500. Nemam točan broj, to je nešto o čemu se raspravljalo. I jedna smrt je previše, jednostavno je tako.

– Mislim da se svake godine zdravstveni i sigurnosni standardi na gradilištima poboljšavaju, barem na našim gradilištima, gradilištima Svjetskog prvenstva, onima za koje smo mi odgovorni. Sasvim sigurno, rekao je.

Ranije u studenom vladin dužnosnik rekao je za CNN da su se dogodila tri smrtna slučaja povezana s radom na stadionima Svjetskog prvenstva i 37 smrtnih slučajeva koji nisu bili povezani s radom na samim gradilištima stadiona.

Te je brojke ponovio i glasnogovornik katarskog Vrhovnog odbora za isporuku i nasljeđe.

Guardian lani objavio brojku od 6500 poginulih radnika

The Guardian je, pak, prošle godine izvijestio da je 6500 radnika migranata iz Južne Azije umrlo u Kataru otkako je zemlji 2010. dodijeljeno Svjetsko nogometno prvenstvo te da je većina poginulih radnika bila uključena u opasan rad za niske plaće, često na ekstremnim vrućinama. No to izvješće nije povezalo svih 6500 smrtnih slučajeva s infrastrukturnim projektima Svjetskog prvenstva.

Prošle godine Al-Thawadi osporio je taj broj i rekao CNN-u da je Guardianov broj senzacionalistički naslov koji dovodi u zabludu te da izvješću nedostaje kontekst.

U međuvremenu, dužnosnik katarske vlade rekao je CNN-u prošlog mjeseca da se broj od 6500 smrti koji se pripisuje Svjetskom prvenstvu zapravo odnosi na sve smrtne slučajeve stranih radnika u zemlji u razdoblju od 10 godina. – To nije točno i zanemaruju se sve druge uzroke smrti uključujući bolest, starost i prometne nesreće. Također se ne prepoznaje da je samo 20% stranih radnika u Katru zaposleno na gradilištima.

Brojni problemi

Prema Amnesty Internationalu, radnici migranti čine 90% ukupne radne snage Katra.

Otkako je Katru 2010. dodijeljeno Svjetsko nogometno prvenstvo, mnogi su se radnici migranti suočili s odgođenim ili neisplaćenim plaćama, prisilnim radom, dugim satnicama po visokim temperaturama te drugim problemima, piše Index.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...