Stiže velika promjena u plaćanju računa, nema više kašnjenja uplata i kamata

Klasičnim transferima svakodnevno je na području cijele Unije blokirano gotovo 200 milijardi eura u tranzitu u financijskom sustavu, a taj novac Europska komisija želi osloboditi za potrošnju i ulaganja.

Situacije u kojima građani kasne s plaćanjem računa premda su ih platili na dan dospijeća, ali se uplate knjiže dan, dva kasnije, osobito ako se plaća u petak pa uplata “sjeda” u ponedjeljak, Europska komisija planira ukinuti instant plaćanjima što traju samo 10 sekundi.

S instant plaćanjem na dan dospijeća, padao on u petak ili na praznik, nema kašnjenja ni plaćanja zateznih kamata. Novim zakonskim prijedlogom EK je odredila da će se svim građanima i poduzećima s bankovnim računima u Europskoj uniji morati omogućiti instant transakcije u eurima, odnosno, plaćanja u roku od 10 sekundi i to po istoj ili manjoj cijeni nego za klasične transakcije, prenosi RTL hr.

Klasičnim transferima svakodnevno je na području cijele Unije blokirano gotovo 200 milijardi eura u tranzitu u financijskom sustavu, a taj novac Europska komisija želi osloboditi za potrošnju i ulaganja.

U zakonskom prijedlogu stoji jedna bitna odredba prema kojoj svi pružatelji instant plaćanja u eurima moraju ponuditi uslugu provjere podudarnosti između broja računa, odnosno IBAN-a i imena korisnika plaćanja. Dužni su upozoriti platitelja na svako otkriveno odstupanje jer bi moglo sugerirati prijevaru i to prije nego što platitelj autorizira transakciju.

Instant plaćanja koriste se sve više u cijelom svijetu i omogućuju prijenos sredstava u nekoliko sekundi, u bilo koje vrijeme, danju ili noću, svakog dana u godini. Prednosti trenutačnih plaćanja za građane su izbjegavanje kazne za kašnjenja plaćanja jer se sredstva prenose u nekoliko sekundi, a u slučaju potrebe mogu odmah primiti novac.

Početkom ove godine udio trenutačnih plaćanja u svim kreditnim transferima u eurima u Uniji iznosio je samo 11 posto.

U Europskoj komisiji izračunali su da bi mala i srednja poduzeća bržim primanjem uplata bolje upravljali novčanim tokom pa bi im moglo godišnje ostati 1,34 do 1,84 milijarde eura. Korištenjem trenutnih plaćanja trgovci također mogu ponuditi trenutni povrat novca. Uz trenutna plaćanja trgovci odmah znaju da su plaćeni pa mogu odmah i sigurno kupcima slati robu i usluge, što je važno u e-trgovini.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...