Što nas čeka na bankomatima 31. prosinca i 1. siječnja?

Do uvođenja eura ostalo je još manje od dva mjeseca. I dok se građani, uz obvezno dvojno iskazivanje cijena već polako navikavaju na novu valutu, pripreme za praktično uvođenje eura u punom su jeku. Od prvog prosinca moći će kupovati i početne paketiće kovanica eura, a sredinom idućeg mjeseca počinje prilagodba bankomata za isplatu novčanica, piše HRT.

“Za sada sve ide po planu. Novčanice stižu kontinuirano, kujemo naše hrvatske kovanice. Ima dosta posla, ali bit ćemo spremni 1. siječnja”, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Na pitanje što će se događati s noći 31. prosinca na 1. siječnja, rekao je kako imaju kombinaciju informatike/automatike i čisto fizičke distribucije keša.

“Bankomati moraju biti spremni isplaćivati gotovinu u eurima, iako ćemo imati kociruklaciju od dva tjedna između kune i eura. Veliki dio bankomata će 1. siječnja isporučivati euro, a neki će do 31. prosinca moći isporučivati kune. To ćemo uskladiti kako bi ljudima bilo najjednostavnije da se opskrbe gotovinom”, rekao je istaknuvši kako bi bilo najjednostavnije položiti gotovinu u banke gdje će se ona automatski konvertirati 1. siječnja.

Osvrnuo se i na inflaciju.

“Inflacija je uzrokovana potpuno drugim stvarima, a ne uvođenjem eura. Inflacija će nešto porasti nakon uvođenja eura, ali vrlo malo u odnosu na ovu stopu inflacije koju imamo, a koja je prvenstveno uzrokovana poremećajima na tržištu energenata, a djelomično i na tržištu prehrambenih proizvoda. Sam euro, kada ga uvedemo, će vrlo malo doprinijeti stopi inflacije”, istaknuo je Vujčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...