Stručnjaci o smrti mlade majke u zadarskoj bolnici: “Puno žena prijavljuje da ih ne obilaze nakon poroda”

U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog sugovornici su se dotakli i smrti 22-godišnje rodilje u zadarskoj Općoj bolnici.

Državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić izrazio je sućut obitelji te poručio da će sustav reagirati ako je bilo kakve pogreške.

Ines Balint iz Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine također je rekla da će Hrvatska liječnička komora reagirati kad bude imala sve relevantne podatke.

“Hrvatska liječnička komora može provesti stručni nadzor, ako to bude potrebno i temeljem pregledane dokumentacije koji će dati ovlašteni slučaj iz djelatnosti ginekologije, donesti pravorijek i vidjeti nakon prosudbe stručnjaka je li se radi o kakvom propustu ili greški koja će se dokazivati sudskim putem”, rekla je.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata dr. sc. Jasna Karačić Zanetti istaknula je kako je bila potresena čim je saznala za taj događaj.

“Velik broj prijava dolazi na odjele ginekologije gdje rodilje izražavaju svoju zabrinutost jer ih nitko ne obilazi nakon što rode. Tu se budi sumnja u meni je li bilo dovoljno kontrole za vrijeme poroda i kad je rodila te da se komplikacija mogla izbjeći da se na vrijeme uočila. Mnoge komplikacije su se u dosadašnjoj praksi mogle izbjeći da se na vrijeme vidjelo i da je bila pod nadzorom.

U ovoj reformi nedostaje komunikacija osoblja prema pacijentima i njihovima obiteljima, pogotovo u situacijama sa smrtnim ishodima”, rekla je.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...