U Biogradu otvoreno prvo Svjetsko prvenstvo u klasi RS21, nastupa 40 jedrilica sa 160 jedriličara iz 13 zemalja

Nakon velike nautičke fešte Biograd Boat Show, u Biograd na Moru stiže pravi jedriličarski spektakl. Jedriličarski klub Briva je, uz partnerstvo Ilirija Resort – Hotels & Villas i grada, domaćin prvog Svjetskog prvenstva u povijesti za monotip klasu RS21 koje će se održati od 3. do 6. studenoga.

Na jadransku obalu stiglo je flota od 40 identičnih one design brodova te 160 jedriličara iz 13 zemalja s tri kontinenta (Sjeverna Amerika, Australija i Europa) koji će se u biogradskog akvatoriju boriti za naslov najboljeg na svijetu. Među brojnim vrhunskim jedriličarkama i jedriličarima nalaze se olimpijci, svjetski i europski prvaci te osvajači priznatih svjetskih regata poput Carla Fracassolija, Diega Negrija Claudije Rossi, Giorgija Tortarole, Gabrielea Benussija, a među njima je i Tomislav Bašić, jedan od najboljih svjetskih jedriličara u dvobojskom jedrenju.

Biograd je odabran radi izvanrednog akvatorija za jedrenje, izvrsne infrakstrukture za ovakav tip
natjecanja te dugogodišnje tradicije organiziranja jedriličarskih regata od Europskog prvenstva klase  420 do regate klase TP52. Organizacija premijernog SP-a za klasu RS21 velika je čast ne samo za naš klub, nego i za grad i cijelu Hrvatsku ponosan je predsjednik JK Briva Petar Jakovljev.

Ove godine jadranska je obala bila domaćin Europskog kupa za klasu Melges 24 u Rovinju i
Europskog prvenstva za klasu ClubSwan 36 u Splitu. Svjetsko prvenstvo za klasu RS21 u Biogradu
dolazi kao šećer na kraju sezone. Ulazak Hrvatske u nišu regatnog jedrenja otvara i brojne
mogućnosti za turizam. Koliko su regate klase RS21 popularne svjedoči podatak kako se Biograd za
domaćinstvo borio s još nekoliko svjetskih destinacija.

– Briva je mlad i ambiciozan klub koji je naglasak stavio na razvoj sportskog jedrenja i mladih jedriličara. Stoga je ovaj SP sjajno iskustvo za sve nas. Naš Jadran je još uvijek skriveni dragulj kojeg tek treba otkriti, barem što se tiče one design regata. Ove posade proputovale su čitav svijet i iskreno su oduševljene uvjetima u Biogradu. Želja nam je bila napraviti regatu u suradnji s gradom kako bi što više jedrenje približili građanima. Jedrilice smo vezali na rivu, sva društvena događanja bit će također smještena u gradu tako da pozivam naše sugrađane da dođu na druženje i uživanje u vrhunskoj jedriličarskoj predstavi, ispričao je član organizacijskog odbora SP-a Luka Šangulin.

Klasa RS21 jedna je od najbrže rastućih one design klasa u svijetu. Male jurilice dugačke 6,7 m
pokazale su se kao odlični regatni brodovi kojih je u samo tri godine proizvedeno više od 200,
ponajviše za ponajviše za Europu i Sjevernu Ameriku, a nove flote se formiraju i u Australiji, Južnoj Americi te na Bliskom Istoku. Velik je naglasak stavljen na ekološku održivost, stoga su jedrilice izrađene od PET boca koje se mogu reciklirati.

Registracije, finalne pripreme i trening jedrenja završena su u četvrtak, a svečanim otvaranjem ispred Gradske vijećnice u Biogradu na kojem su najmlađi članovi JK Briva nosili zastave zemalja sudionica i službeno je započelo prvo Svjetsko prvenstvo za klasu RS21. Prva jedrenja na rasporedu su u petak, 3. studenoga, a prvi svjetski prvak bit će poznat u nedjelju 6. studenoga.

Sva društvena događanja nakon jedrenja odvijat će se u Lavender baru u sklopu hotela Ilirija, dok će se jedriličarski party, otvoren za javnost, biti organiziran u caffe barovima Tonči i Obala. Gala večera će se održati u restoranu Marine Kornati.

Sve informacije dostupne su i na službenoj stranici.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...