FOTO U Gaženici postavljena dva eko otoka i meteo stanica za mjerenje kvalitete zraka, Pintur: “Cilj je zaštita okoliša i prevencija onečišćenja Jadrana.”

Danas se u Gaženici održalo predstavljanje i  i postavljanje eko otoka i meteo stanice za mjerenje kakvoće zraka. Eko otoci i meteo stanica postavljeni su u Gaženici u sklopu projekta ECOWAVES koji provode Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA u suradnji s Lučkom Upravom Jonskog mora – Lukom Taranto.

Na predstavljanju su sudjelovali ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Ivica Pintur i Josip Knez iz tvrtke Zadar energija d.o.o.

Novinarima se prvi obratio ravnatelj Lučke uprave Željko Knežević, istaknuvši veliki značaj ovog projekta za Lučku upravu.

– Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije prepoznala nas je kao potencijalno dobre partnere za ovaj program koji nam je donio novu meteo stanicu, dva eko otoka i senzoriku za mjerenje štetnih plinova na području lučke uprave i šire, obzirom da se radi o mobilnoj napravi. ECOWAVES projekt je na razini nešto manje od 700 tisuća kuna, a sve u korist Lučke uprave Zadar. Postavili smo meteo stanicu što znači da sad mjerimo sve relevantne momente vezane za rad luke i pomorstvo, izjavio je Knežević.

Naglasio je važnost senzora za mjerenje štetnih plinova i eko otoka za lučku upravu.

– Senzorika će mjeriti prisutnost štetnih plinova CO2, NO2, ozon i sumporni dioksid. Mjerit će ih u svakom trenutku i u svakom dijelu ove luke i Ribarske luke u Lamjani.  Eko otoci podrazumijevaju priču u vezi sa zbrinjavanjem otpada, to će biti spremnici za plastiku, staklo, metal i drvo. Uz to bit će i spremnik za ulje i za krpe kojima se briše ulje, sve je to kako bi se pomoglo ribarima, naglasio je.

Knežević je ukratko predstavio i projekt SUSPORT koji Lučka uprava Zadar vodi u suradnji s talijanskim lukama, rekavši da su u sklopu tog projekta izgradili nadsrešnice te da je u planu i izgradnja solarnih panela.

– Na projekt ECOWAVES se nadovezuje i drugi projekt koji radimo s talijanskim lukama, projekt SUSPORT i u sklopu toga smo napravili nadsrešnice na jednom dijelu parkinga ispred zgrade terminala. Taj projekt će završiti montažom solarnih panela, a bit će i baterija koja će kolektirati tu struju, procjenjuje se da bi moglo biti nekih 30kW koji će služiti za osvjetljavanje luke i punjenje električnih automobila. Iz istog projekta smo i kupili jedan električni automobil, poručio je.

Nakon Kneževiča, novinarima se obratio Ivica Pintur, ravnatelj AGRRA-e, naglasivši kako je cilj projekta zaštita okoliša i prevencija onečišćenja Jadrana.

– Iznimno mi je zadovoljstvo predstaviti rezultate višegodišnjeg napora naših djelatnika, djelatnika Lučke uprave i ostalih pridruženih partnera. Cilj ovog projekta je zaštita okoliša i prevencija onečišćenja Jadranskoga mora. Glavni čimbenici onečišćenja Jadrana su neadekvatno zbrinjavanje otpada u lukama i ilegalno odbacivanje otpada s brodova. Iz tog razloga su nabavljeni ovi mobilni ekološki otoci koji omogućuju selektiranje i recikliranje korisnog otpada pa se količina otpada u lukama reducira i smanjuju se troškovi. Osim toga, instalirana je jedna meteo stanica koja mjeri kakvoću zraka koja je bitna za zdravlje ljudi i okoliša, izjavio je Pintur.

 

Naglasio je kako je projekt koštao nešto manje od 700 tisuća kuna i izrazio želju za nastavkom suradnje s Lučkom upravom. Također, zahvalio je Zadarskoj županiji na podršci.

Za kraj se novinarima obratio Josip Knez iz tvrtke Zadar energija d.o.o koja je postavljala senzore za praćenje kvalitete zraka i meteo stanicu.

– Oprema za praćenje kvalitete zraka je mobilna, što znači da  se u svakom trenutku, ako se pokaže  potreba na terenu, može pristupiti području i izmjeriti kakvoću zraka. Ovo je oprema koja je dosta univerzalna pa može mjeriti sve problematične plinove. Također možemo mjeriti i fizikalne pojave, dakle, ako imamo požar, možemo pristupiti terenu i pratiti situaciju. Ovu opremu koristi čak i NASA, fleksibilna je za korištenje i pokriva sve potrebe.Podatci o kakvoći zraka neće biti javno dostupni, ali će se moći izmjeriti, arhivirati pa analizirati kasnije, rekao je Knez.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...