FOTO U Gaženici postavljena dva eko otoka i meteo stanica za mjerenje kvalitete zraka, Pintur: “Cilj je zaštita okoliša i prevencija onečišćenja Jadrana.”

Danas se u Gaženici održalo predstavljanje i  i postavljanje eko otoka i meteo stanice za mjerenje kakvoće zraka. Eko otoci i meteo stanica postavljeni su u Gaženici u sklopu projekta ECOWAVES koji provode Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA u suradnji s Lučkom Upravom Jonskog mora – Lukom Taranto.

Na predstavljanju su sudjelovali ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Ivica Pintur i Josip Knez iz tvrtke Zadar energija d.o.o.

Novinarima se prvi obratio ravnatelj Lučke uprave Željko Knežević, istaknuvši veliki značaj ovog projekta za Lučku upravu.

– Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije prepoznala nas je kao potencijalno dobre partnere za ovaj program koji nam je donio novu meteo stanicu, dva eko otoka i senzoriku za mjerenje štetnih plinova na području lučke uprave i šire, obzirom da se radi o mobilnoj napravi. ECOWAVES projekt je na razini nešto manje od 700 tisuća kuna, a sve u korist Lučke uprave Zadar. Postavili smo meteo stanicu što znači da sad mjerimo sve relevantne momente vezane za rad luke i pomorstvo, izjavio je Knežević.

Naglasio je važnost senzora za mjerenje štetnih plinova i eko otoka za lučku upravu.

– Senzorika će mjeriti prisutnost štetnih plinova CO2, NO2, ozon i sumporni dioksid. Mjerit će ih u svakom trenutku i u svakom dijelu ove luke i Ribarske luke u Lamjani.  Eko otoci podrazumijevaju priču u vezi sa zbrinjavanjem otpada, to će biti spremnici za plastiku, staklo, metal i drvo. Uz to bit će i spremnik za ulje i za krpe kojima se briše ulje, sve je to kako bi se pomoglo ribarima, naglasio je.

Knežević je ukratko predstavio i projekt SUSPORT koji Lučka uprava Zadar vodi u suradnji s talijanskim lukama, rekavši da su u sklopu tog projekta izgradili nadsrešnice te da je u planu i izgradnja solarnih panela.

– Na projekt ECOWAVES se nadovezuje i drugi projekt koji radimo s talijanskim lukama, projekt SUSPORT i u sklopu toga smo napravili nadsrešnice na jednom dijelu parkinga ispred zgrade terminala. Taj projekt će završiti montažom solarnih panela, a bit će i baterija koja će kolektirati tu struju, procjenjuje se da bi moglo biti nekih 30kW koji će služiti za osvjetljavanje luke i punjenje električnih automobila. Iz istog projekta smo i kupili jedan električni automobil, poručio je.

Nakon Kneževiča, novinarima se obratio Ivica Pintur, ravnatelj AGRRA-e, naglasivši kako je cilj projekta zaštita okoliša i prevencija onečišćenja Jadrana.

– Iznimno mi je zadovoljstvo predstaviti rezultate višegodišnjeg napora naših djelatnika, djelatnika Lučke uprave i ostalih pridruženih partnera. Cilj ovog projekta je zaštita okoliša i prevencija onečišćenja Jadranskoga mora. Glavni čimbenici onečišćenja Jadrana su neadekvatno zbrinjavanje otpada u lukama i ilegalno odbacivanje otpada s brodova. Iz tog razloga su nabavljeni ovi mobilni ekološki otoci koji omogućuju selektiranje i recikliranje korisnog otpada pa se količina otpada u lukama reducira i smanjuju se troškovi. Osim toga, instalirana je jedna meteo stanica koja mjeri kakvoću zraka koja je bitna za zdravlje ljudi i okoliša, izjavio je Pintur.

 

Naglasio je kako je projekt koštao nešto manje od 700 tisuća kuna i izrazio želju za nastavkom suradnje s Lučkom upravom. Također, zahvalio je Zadarskoj županiji na podršci.

Za kraj se novinarima obratio Josip Knez iz tvrtke Zadar energija d.o.o koja je postavljala senzore za praćenje kvalitete zraka i meteo stanicu.

– Oprema za praćenje kvalitete zraka je mobilna, što znači da  se u svakom trenutku, ako se pokaže  potreba na terenu, može pristupiti području i izmjeriti kakvoću zraka. Ovo je oprema koja je dosta univerzalna pa može mjeriti sve problematične plinove. Također možemo mjeriti i fizikalne pojave, dakle, ako imamo požar, možemo pristupiti terenu i pratiti situaciju. Ovu opremu koristi čak i NASA, fleksibilna je za korištenje i pokriva sve potrebe.Podatci o kakvoći zraka neće biti javno dostupni, ali će se moći izmjeriti, arhivirati pa analizirati kasnije, rekao je Knez.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...