U Irskoj telefonske govornice zamjenjuju punjačima za električna vozila

Danas kada su nam životi bez pametnih telefona postali nezamislivi, a autoindustrija prolazi kroz veliku revoluciju, teško je zamisliti kako prije samo 25 godina većina ljudi nije niti imala mobitele, dok je elektrifikacija izgledala samo kao neka vizija koja bi se mogla ostvariti u dalekoj budućnosti.

Ako ste krajem devedesetih željeli telefonirati, a niste bili kući ili u uredu, mogli ste svratiti na poštu i od tamo obaviti poziv ili telefonirati s neke od javnih govornica koje su bile postavljene diljem gradova. No s napretkom tehnologije, situacija se drastično promijenila i to u prilično kratko vrijeme. Telefonske govornice većinom su otišle u povijest, a posebno je znakovito što se događa s onima koje su još instalirane u Irskoj, odnosno na mjestima na kojima su ranije bile postavljene.

Naime, najveća privatna mreža za punjenje električnih vozila u Irskoj EasyGo najavila je veliku investiciju u brze punionice u selima i gradovima te zemlje, a dio svoje infrastrukture namjeravaju postaviti na mjestima na kojima su se nalazile (ili se još nalaze) telefonske govornice.

Kako bi usmjerili Irsku prem zelenijim električnim vozilima, moramo imati potrebnu infrastrukturu, ne samo u gradovima, već diljem zemlje”, komentirao je najavu novog ulaganja u infrastrukturu izvršni direktor vodećeg irskog telekoma Eira Oliver Loomes. Naglasio je kako će, slično kako su prije govornice bile od javnog interesa za mnoge, sada tu ulogu imati postavljeni punjači.

Pored postojeće 2400 punionice diljem Irske, EasyGo je najavio postavljanje 200 novih brzih punjača, što će svakako pozdraviti rastući broj vlasnika električnih automobila. Prema podacima iz udruge koja predstavlja automobilsku industriju u Irskoj, oko sedmine automobila prodanih ove godine su električna vozila te će njihov udio rasti i dalje, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...