U novom studentskom domu u Zadru, koji je drugi najskuplji u državi, studenti nemaju grijanja, tople vode i interneta, a Sveučilište šuti

Novi studentski dom u Zadru službeno je otvoren 4. listopada 2022. godine, a u njega je uloženo vrtoglavih 75 milijuna kuna. Prilikom svečanog otvorenja rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican naglasila je kako je novi dom najskuplji projekt u povijesti Sveučilišta, a na otvorenju je gostovao i premijer Andrej Plenković s najvišim predstavnicima Vlade.

Trebalo bi spomenuti kako je novi studentski dom Sveučilišta u Zadru  trenutno drugi najskuplji dom u Hrvatskoj nakon studentskog doma u Dubrovniku. Cijena trokrevetne sobe je 675 kuna po osobi, a dvokrevetne 825 kuna po osobi.  Malo više od mjesec dana nakon otvorenja počeli su prvi problemi za studente koji žive u domu.

Naime, jučer je u Facebook grupi Sveučilišta u Zadru osvanula objava jedne studentice u kojoj se žali na nedostatak grijanja i tople vode, te na curenje vode u kupaonici. U komentarima na objavu studenti su se žalili i na nedostatak internetske veze u pojedinim paviljonima, tvrdeći kako njihove žalbe nisu uvažene uz argument da se “radi na rješavanju problema”. Nakon sporne objave kontaktirali smo studenticu (njezini podatci poznati redakciji), koja nam  je ispričala svoju situaciju.

– Kad smo se cimerica i ja uselile u novi dom, odmah smo primijetile da u tuš kabini curi voda. Otišle smo prijaviti to domaru koji je došao i rekao da je sve rastavio i da ništa ne curi. Rekao je da čeka voditelja da se vrati s godišnjeg pa da će onda tražiti rješenje, ali kasnije nisu uopće došli. To se trebalo silikonirati, ali domar je rekao da on to ne može napraviti jer je on domar u starom domu i moraju zaposliti novog  domara za novi dom. Rekao nam je da je tako u cijelom domu i savjetovao nam je da kupimo krpu s kojom ćemo skupljati vodu, što smo i napravile, govori studentica.

Požalila se i na nedostatak tople vode i grijanja, a rekla je da je od drugih studenata čula da nemaju interneta u pojedinim paviljonima.

– Tople vode nema nakon ponoći, a već se predvečer počinje gasiti pa bude polutopla. U petak i subotu kad sam došla iz grada navečer, nisam se mogla istuširati jer je voda bila ledena, a jedan dan sam došla s predavanja oko 8 sati, pokisla i mokra i tuširala sam se u polutoploj vodi. Grijanja u nekim sobama nema. Baš mi je jedna kolegica sada rekla da su se žalili pa je nakratko pušteno. Što se tiče interneta, čula sam da ga nema u pojedinim paviljonima, ali kod nas radi normalno, kaže.

Naglašava kako je najveći problem ipak nedostatak prostora za učenje, što su u starom studentskom domu imali. Tvrdi da je pokušala kontaktirati voditelja doma, ali joj je rečeno da je na godišnjem.

– Smeta me što nema prostorije gdje bi mogli učiti, a u starom domu postoje učionice, a ovdje nema niti jedne. U brošuri koju smo dobili prilikom ulaska u dom bilo je napisano da postoji učionica, ali je nema. Pitala sam domara mogu li o tome razgovarati s voditeljem doma, ali rečeno mi je da je na godišnjem trenutno, komentira.

Također, spomenula je kako su na početku mogli koristiti lift kojim su se iz doma spuštali na nultu etažu, gdje se nalazi studentska menza, ali sada je zabranjen za korištenje uz argument da se ne može kontrolirati koriste li lift samo stanovnici doma.

Sveučilište šuti

Nakon razgovora sa studenticom, obratili smo se za komentar predstavnicima Sveučilišta, voditelju studentskog doma te predstavnicima studentskog zbora, ali do zaključivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor. Predsjednik Studentskog zbora nam je u telefonskom razgovoru rekao da trenutno nema vremena za razgovor i ne zna kad će imati.

Pitali smo studenticu je li razgovarala s predstavnicima Studentskog zbora o problemima, odgovorila je da nije jer ništa nisu poduzeli ni ovo ljeto kad je nastao problem s ljetnim smještajem.

– Nismo kontaktirali Studentski zbor jer kad se trebalo boriti za ljetni smještaj, obratili smo im se, ali nisu ništa napravili pa sam se morala seliti iz starog doma i tražiti stan tijekom ljeta, naglašava.

Iako se ni Sveučilište niti voditelj Studentskog doma nisu oglasili o navedenim problemima, sinoć nam je ustupljena fotografija na kojoj se vidi da su u tijeku radovi u prostoriji koja bi trebala biti učionica. Fotografija je snimljena sinoć oko 21 sat, a studentica s kojom smo razgovarali pohvalila se da je sinoć čak bilo i tople vode.

Nakon svega možemo zaključiti kako je novi dom Sveučilišta u Zadru, iako skoro najskuplji u državi, tek još jedna na pola dovršena investicija, a predstavnici studenata i Sveučilišta očito nemaju ništa za reći, ili smatraju da je sve u redu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...