U posljednjih 10 godina u svijetu ubijeno 1000 novinara, a više od 1000 završilo u zatvorima

U posljednjih 10 godina ubijeno je 958 novinara, objavio je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk. U istom razdoblju ih je više od tisuću završilo u zatvorima, kazao je Türk na početku konferencije o zaštiti novinara u Beču u petak. – Ti su brojevi neprihvatljivi, rekao je, prenosi N1.

Skup su organizirali UN i austrijsko ministarstvo vanjskih poslova kako bi obilježili desetu godišnjicu UN-ova akcijskog plana za sigurnost novinara.Türk smatra uspjehom što su tijekom postojanja akcijskog plana u pedesetak zemalja stvoreni ili ojačani mehanizmi za zaštitu medijskih profesionalaca.

Iako je posljednjih godina broj ubijenih novinara u padu, potrebno je uložiti mnogo više napora u zaštitu novinara, kazao je. – Svaka prijetnja novinarima prijetnja je mojim pravima, vašim pravima i svačijem pravu na slobodu informiranja, mišljenja i izražavanja, naglasio je Türk.

Zatražio je da se vlasti aktivnije bore protiv nasilja prema novinarima. Od 2006. godine samo je 13 posto ubojstava povezanih s medijima uspješno procesuirano, kazao je

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...