U srijedu se nastavlja obilježavanje 190. rođendana Arheološkog muzeja izložbom „Deset od sto devedeset“

S programom obilježavanja 190. obljetnice Arheološkoga muzeja Zadar nastavljamo u srijedu, 30. studenoga 2022. u 13 sati predstavljanjem publikacije „Bibliografija časopisa Diadora 1(1959) – 35(2021)“, a u 19 sati otvorenjem izložbe „Deset od sto devedeset“.

„Bibliografija časopisa Diadora 1(1959) – 35(2021)“, autorica Elvire Katić i Marine Marune, sadrži popis 438 znanstvenih, stručnih i drugih radova iz različitih područja, prvenstveno iz arheologije. Riječ je o vrijednom djelu kojim se želi upoznati javnost s bogatom i značajnom izdavačkom djelatnošću Muzeja, u kojoj središnje mjesto zauzima časopis Diadora. To muzejsko glasilo u 62 godine kontinuiranoga izlaženja prati rad Muzeja, upoznaje domaću i stranu javnost s bogatstvom građe koju posjeduje, a objavljivanjem stručnih i znanstvenih radova popularizira muzejsku baštinu te potiče na daljnja proučavanja i učenja, kao i na suradnju među stručnjacima.

„Bibliografija časopisa Diadora“, nakon uvodnog dijela i uputa za korištenje, sadrži bibliografski niz, autorsko, stručno i predmetno kazalo. Uz autorice Elviru Katić i Marinu Marunu „Bibliografiju“ će predstaviti mr. sc. Vera Vitori. U programu predstavljanja pridružit će se nam se učenici Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra, Lucija Iglić na gitari i Vice Ražov na saksofonu.

Isti dan u 19 sati na rasporedu je otvorenje retrospektivne izložbe „Deset od sto devedeset“. Tijekom gotovo dva stoljeća postojanja Muzej je proživio burnu povijest, dijeleći sudbinu grada u kojem je nastao. Mijenjale su se vlasti i sustavi unutar kojih je djelovao, ustroj i radni prostori. Cijelo to vrijeme rad  Muzeja počivao je na entuzijazmu i profesionalizmu brojnih  kustosa, konzervatora, knjižničara, dokumentarista, muzejskih pedagoga, djelatnika u marketingu, tehničkog i administrativnog osoblja. Prigoda je ovo da rezimiramo posljednje desetljeće rada i zahvalimo svima koji su u Arheološki muzej Zadar utkali dio sebe.

Na ovaj dan posjetiteljima je omogućen slobodan ulaz u Muzej od 9 do 19 sati. Uz stalni postav moguće je razgledati privremenu izložbu „Kud plovi ovaj brod?“. Slobodan ulaz omogućen je i posjetiteljima Muzeja ninskih starina AMZd u Ninu od 9 do 14 sati, a tijekom tog vremena moguće je razgledati stalni postav i izložbu „Religije kamenog doba“. Toga dana muzejske publikacije bit će dostupne po 50 % sniženim cijenama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...