U Turskoj 50 privedenih zbog terorističkog napada u Istanbulu

Turska policija uhitila je još osumnjičenih u vezi s bombaškim napadom na pješačku aveniju u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba i ranjeno nekoliko desetaka. Turski ministar pravosuđa rekao je da se broj osoba u pritvoru sada popeo na 50, prenosi Index.

Teroristički napad dogodio se u nedjelju na aveniji Istiklal, popularnoj ulici s trgovinama i restoranima. Nedjeljni napad podsjetio je na bombaške napade u turskim gradovima između 2015. i 2017. Turske vlasti su za napad okrivile zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK), kao i skupine sirijskih Kurda koje su s njom povezane. Kurdske militantne skupine su, međutim, zanijekale umiješanost.

Ministar pravosuđa: Turska nastavlja borbu protiv terorizma

Nekoliko sati nakon eksplozije policija je u Istanbulu izvršila racije te privela 48 osoba, uključujući Sirijku za koju se sumnja da je ostavila bombu s TNT-om na Istiklalu. Policija je rekla da je žena, identificirana kao Ahlam Albashir, ilegalno prešla u Tursku iz Sirije i priznala je da je izvršila napad.

Danas je turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao da se broj osumnjičenika u pritvoru povećao na 50, ali nije iznio detalje. Državna agencija Anadolu objavila je da je policija danas uhitila dva brata, identificirana kao Ammar J. i Ahmed J.

Ammar J. je navodno bio zadužen da pomogne Albashiru da pobjegne iz Istanbula u susjednu Grčku nakon napada. Ahmed J. je navodno odvezao osumnjičenog, koji je još uvijek u bijegu, u pokrajinu Edirne, blizu granice s Bugarskom, javlja Anadolija.

– Turska odlučno nastavlja svoju borbu protiv terorizma. Ni jedna teroristička organizacija neće uspjeti u zavjeri protiv Turske, citirao je nezavisni portal T24 izjavu ministra Bozdaga. Nakon napada hospitalizirano je oko 80 ljudi, od kojih je najmanje 57 otpušteno. Šestero ranjenih je na intenzivnoj njezi, a dvoje je u teškom stanju, rekli su dužnosnici.

Šestero poginulih u eksploziji bili su članovi triju obitelji, a među njima su bile i dvije djevojčice, u dobi od devet i 15 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...