U Zagrebu održano veliko plesno natjecanje. Prva nagrada u kategoriji show i jazz dance stiže u Zadar Gesticama

Ovu subotu 26.11.2022. Gestice su sudjelovale u finalnu velikog i najstarijeg plesnog natjecanja u
Zagrebu u Centar za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasičan balet,suvremeni ples, show, jazz,
step, društveni i urbani plesni izrazi izabrano 34 najbolje plesne skupine iz cijele Hrvatske. Po
kategorijama su dodjeljena samo prva mjesta i priznanje za najuspješniji nastup.

Treps događanja tradicionalno se održavaju već 17. puta za redom, a susreti su započeli u svibnju i lipnju na kojima je predstavljeno više od 128 koreografija,43 plesne skupine u kojima je plesalo preko 800 mladih plesača i plesačica.

Ponajbolji od njih su se kvalificirali za Festival , a najboljima su sinoć iza 21 sat dodjeljene prve nagrade po kategorijama, o kojima odlučuje žiri u sastavu: Maja Đurinović,Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović,Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki renomirani plesni umjetnici i pedagozi.

Gestice su u finalno natjecanje ušle sa čak dvije plesne koreografije, autorice i plesne pedagoginje Nene Jurišić, točnije ulomcima iz njihovih cjelovečernjih autorskih produkcija. Prva koreografija s kojom smo se natjecali u finalu u subotu, bila je koreografija Čudovišta skupine S1, kategorije B – djeca 7-9 god. To je našim mali Gesticama prvo natjecanje u plesnom stažu i veliki je uspjeh što su se plasirale u finale.

Druga i pobjednička koreografije je u D kategoriji (djevojke 13/15) skupina S5 sa koreografijom Lazy song iz posljednje dramsko- plesne produkcije Pila naopako…Skupina koja u Zadar donosi prvu nagradu su djevojke koje su kroz njihov razvitak i rad su plesno sazrijevale..Djevojke su to koje su danas srednjoškolke, a u svoje plesne paučice su ušle kao predškolke…

U današnje vrijeme tehnologije, društvenih mreža, Tick- Toka u Gesti djeca ipak ostaju do kraja
srednje škole, na što sam izuzetno ponosna. Treba ima ponuditi sadržaj koji će ih zanimati, koji će ih ispuniti, a ne uljuljati u rutinu. Mi u Gesti to uspijevamo jer smo ansambl različitih plesnih izričaja iovisno o temi predstave, plesni stilovi kroz skupine se mijenjaju. Tako da plešu primjereno dobi skupine, dječje plesni program, jazz dance, contemporary lyrical,musical theather, klasičan balet.

Ulazak u društvo najboljih godi i laska, ali kao umjetnički voditelj moram priznati da nisam očekivala pobjedu u kategoriji jer su zaista sve koreografije u finalu bile na nivou. Zapravo, ne da nismo nismo očekivali, uvijek se nadaš, ali smo otputovali bez pritiska i opterećenja… Ali potvrda struke je zaista nešto što dodatno motivira djecu, a nama pedagozima daje zeleno svjetlo. Uz odlazak na natjecanja Gesta uvijek organizira plesnu edukaciju koju su djevojke jučer po skupinama pohađale i stekle su nova znanja.

Vremena se mijenjaju, ali ples je oduvijek i u potpunosti prisutan u mom životu, i nakon više od
dvadeset godina, raduje me na isti način pedagoški rad i stvaranje kroz glazbu koja je zapravo najveći moderator mojih plesni uradaka. Kad me pitaju ,a najčešće su to djeca, kako je moguće da sam osmislila preko 400 koreografija i kako sve zapamtim, a rijetko se ponavljam, odgovor je uvijek isti…. volim i živim ples i sve ono što on jest, a to je radost.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...