UN-ov Odbor za prava djeteta objavio preporuke Hrvatskoj, među njima su zaštita djece od diskriminacije i svih oblika nasilja

U povodu Svjetskog dana prava djece,20. studenoga, danu kada su Ujedinjeni narodi donijeli Konvenciju o pravima djeteta, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević održala je danas, 16. studenoga 2022. konferenciju za medije, na kojoj je predstavila Preporuke UN-ovog Odbora za prava djeteta Republici Hrvatskoj.

Odbor je preporuke objavio u lipnju ove godine, nakon što je u svibnju razmatrao objedinjeno 5. i 6. izvješće Republike Hrvatske o provedbi Konvencije.

– Konvencija o pravima djeteta nije tek ‘popis lijepih želja’ već međunarodni ugovor koji obvezuje sve države članice, istaknula je pravobraniteljica, dodavši da primjedbe i preporuke Odbora pomažu kao korektiv i putokaz za sveobuhvatno ostvarivanje i zaštitu prava djece.

Obveza je država članica, u pravilu, svakih pet godina podnositi UN-ovom Odboru izvješća. U njima iznose glavne pokazatelje o zaštiti prava i dobrobiti djece, te odgovaraju na konkretna pitanja o dostupnosti i kvaliteti usluga važnih za život i razvoj djece, o poduzetim mjerama za zaštitu sigurnosti, dobrobiti i uključenosti djece i drugim aspektima prava djece.

Pravobraniteljica je navela kako je UN-ov Odbor pozvao državu na izdvajanje dovoljno financijskih i drugih resursa koji će jamčiti ostvarivanje zacrtanih planova i stvarnu provedbu propisa koji se odnose na djecu. Odbor je i upozorio na nedostatke koji izazivaju zabrinutost i zahtijevaju žurno djelovanje, a kao ključna područja zabrinutosti istaknuo je: zaštitu od diskriminacije, zaštitu od nasilja i zlostavljanja, prava djece s teškoćama u razvoju, zdravlje i zdravstvene usluge, odgoj i obrazovanje, te pravosuđe prilagođeno djeci, prenosi RTL.

Pravobraniteljica je dala sažeti prikaz Preporuka, među kojima se ističu zaštita djece od diskriminacije, osobito manjinskih skupina, djece s teškoćama u razvoju, migranata i drugih, te zaštita od svih oblika nasilja – u obitelji, u školi, na internetu – i podrška žrtvama, osobito žrtvama seksualnog nasilja. Odbor je istaknuo da je radi jačanja pravosuđa prilagođenog djeci nužno odgovarajuće osposobljavanje stručnjaka koji rade s djecom, te je pozvao na ubrzanje svih sudskih postupaka koji uključuju djecu. Preporučio je i da se ojača skrb u zajednici o djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, te da im se osigura pristup zdravstvenim uslugama i uključivom odgoju i obrazovanju.

Odbor preporučuje osigurati kvalitetne specijalizirane zdravstvene usluge za svu djecu, uključujući i manja mjesta, ruralne i otočne sredine, povećati obuhvat obveznim cijepljenjem, poboljšati palijativnu skrb za djecu, osigurati djeci i mladima usluge i programe mentalnog zdravlja, smanjiti pretilost djece, osigurati mladima edukaciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju, kao i razvijati programe prevencije zlouporabe alkohola i droga, te prevencije samoozljeđivanja i samoubojstva.

U području obrazovanja i slobodnog vremena Odbor preporučuje povećati dostupnost vrtića, poboljšati stručnu podršku nastavnicima i učiteljima, otkloniti slabosti u ishodima učenja nastale tijekom pandemije COVID-19, posebno za siromašne, djecu s teškoćama u razvoju ili problemima u ponašanju i Rome, te spriječiti rano napuštanje školovanja; osigurati građanski odgoj i razvoj medijske pismenosti u školi te pružiti svoj djeci pristupačna, sigurna i inkluzivna mjesta za igru.

Također se preporučuje jačati podršku obiteljima, razvijati roditeljske kompetencije, širiti socijalne usluge u zajednici, jačati resurse centara za socijalnu skrb, jačati obiteljske sudove, te ubrzati deinstitucionalizaciju i posvojenja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali i osigurati dovoljne kapacitete alternativne skrbi o djeci i jačati potporu udomiteljstvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...