Vakula kaže da su i u Zadru pali temperaturni rekordi u listopadu, u Zemuniku zabilježen manjak oborina: “I mjesec studeni bez velike studeni”

Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a analizirao je vrijeme u listopadu, ali i najavio kako bi uskoro u najvišem gorju mogao pasti snijeg.

Njegovu analizu prenosimo u cijelosti.

“Listopad ponegdje topao kao nikad

Iza nas je još jedan mjesec ekstrema kojekakve vrste, a ispred nas najprije još poneki iznadprosječno topli dan, pa južina i osjetna promjena vremena s kojom je u našem najvišem gorju moguć i snijeg.

I dok će sljedećih dana biti sve detaljnijih i pouzdanijih prognoza zahladnjenja, kiše, u planinama možda čak i snijega, već sada se – u očekivanju službenih analiza klimatologa DHMZ-a – na temelju podataka objavljivanih na teletekstu HRT-a i u HRT METEO aplikaciji te posebice na internetskim stranicama DHMZ-a može preliminarno zaključiti kako je ovaj listopad po mnogočemu bio poseban.

U mnogim hrvatskim krajevima najviša temperatura zraka nikada nije bila tako kasno u godini tako visoka kao prošlih dana. U Kninu u ovotjedni ponedjeljak 29.8°C, a u Imotskome čak 30.3°C! Kao da je ljeto, a ne kraj listopada!

Ili primjerice u Splitu – nikada do ove godine svi listopadski dani nisu imali najvišu dnevnu temperaturu zraka višu od 20°C, čak i od 21°C, pri čemu čak 20 dana s najnižom dnevnom temperaturom višom od 17°C!?

I dok će te informacije ostati samo u detaljnijim klimatološkim analizama, u onima češće spominjanim i korištenim ostat će zapisano kako je od ove godine najviša temperatura zraka u listopadu na Puntijarki 23.7°C, a u Delnicama čak 26.2°C! I to izmjereno potkraj listopada!

Osim tih rekorda, dogodili su se i mnogobrojni na pojedine nadnevke, koji su pridonijeli i iznimno visokoj srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka, ponegdje također za listopad i rekordnoj, kao primjerice u Kninu, Poreču, na Puntijarki, u Rabu, Rijeci, Senju, Splitu, Šibeniku, Zadru, Zagrebu i na Zavižanu, gdje je novi rekord vrlo vjerojatno 10.0°C – za čak 1.5°C viši od dosadašnjeg iz 1967. godine. Ne smije se zaboraviti kako svakodnevna mjerenja na većini spomenutih meteopostaja postoje još od sredine 20. stoljeća!

Listopad mjestimice i rekordno suh

Nakon u mnogim krajevima kišnog, pa čak i ekstremno kišnog rujna – u listopadu je diljem Hrvatske zabilježen manjak oborine, ponegdje čak i rekordan, kao primjerice u Goricama, Imotskom, Pločama, Poreču, Kaštelima i Zemuniku te posebice u Komiži, gdje se tijekom cijelog listopada skupilo svega 2 decilitra kiše po četvornome metru. Još manje u Šibeniku, gdje je ukupna mjesečna količina oborine 0.0 litara – kao i rekordne 1967. godine.

Siječanj – listopad također kao rijetko kada, gdjegod i ekstremno

A osim listopada, razmjerno suho je u većini Hrvatske bilo i u dosadašnjem dijelu godine. Štoviše, u Splitu je, prema mjerenjima na Marjanu, ukupna količina oborine od 1. siječnja do 31. listopada samo 218 mm po četvornome metru – kao nikada do sada u prvih 10 mjeseci.

I srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je rekordna u mnogim mjestima, primjerice u Gospiću, gdje podaci postoje još od sredine 19. stoljeća, te u Kninu i Rijeci.
U Dubrovniku i Splitu u istom je razdoblju u znanoj povijesti mjerenja toplije bilo samo 2018., a u Osijeku i Zagrebu 2007. godine!

Naravno, ovo je samo preliminarna analiza nekih meteopostaja. Kada klimatolozi DHMZ-a završe detaljnije analize svih postaja, vjerojatno će se pojaviti još poneki ekstrem, i to ne samo u temperaturi zraka i količini oborine nego i u broju sunčanih sati i drugim meteorološkim elementima.

Studeni bez velike studeni

Premda nam u ovom tjednu slijedi promjena vremena, prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama za sljedeća 4 tjedna – ni u studenome ne bi trebalo biti velike i dugotrajne hladnoće, a hoće li se pojaviti u najnovijim dugoročnijim prognozama za zimske mjesece – saznat će se uskoro.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...