Vijeće UN-a za ljudska prava razmatrat će kršenja prava u Iranu

Najviše tijelo Ujedinjenih naroda za ljudska prava održat će hitan sastanak ovog tjedna kako bi razmotrilo pokretanje međunarodne istrage o smrtonosnom gušenju masovnih prosvjeda koji potresaju Iran.

Vijeće UN-a za ljudska prava trebalo bi u četvrtak održati posebnu sjednicu o “pogoršanoj situaciji s ljudskim pravima”, nakon zahtjeva Njemačke i Islanda. Sastanak će uslijediti nakon dvomjesečnih prosvjeda u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini, nakon što je uhićena zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja za žene temeljenih na islamskom šerijatskom pravu.

Najmanje 378 ljudi, uključujući 47 djece, ubijeno je u gušenju prosvjeda od Aminine smrti, prema norveškoj skupini za ljudska prava Iran Human Rights (IHR). Demonstracije su se proširile zemljom i prerasle u široki pokret protiv teokracije koja vlada Iranom od pada šaha 1979. godine. Tisuće mirnih prosvjednika također su uhićene, prema stručnjacima UN-a za prava, uključujući mnoge žene, djecu i novinare, a šest osoba je do sada osuđeno na smrt zbog prosvjeda.

Tijekom zasjedanja u četvrtak, diplomati će razmotriti nacrt rezolucije koji su predstavili Njemačka i Island pozivajući Vijeće da pokrene međunarodnu istragu kako bi ispitala sva navodna kršenja povezana s  prosvjedima u Iranu. Neovisna međunarodna misija za utvrđivanje činjenica trebala bi uključiti “rodne dimenzije takvih kršenja” u svoju istragu, navodi se u tekstu.

Nacrt rezolucije, koji bi se još mogao promijeniti, poziva istražitelje da “prikupe, konsolidiraju i analiziraju dokaze o takvim kršenjima i sačuvaju dokaze,” s ciljem budućeg kaznenog progona. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja će biti nazočna sjednici, nedavno je na Twitteru naglasila da je takva istraga ključna jer znamo koliko je važno za žrtve da odgovorni odgovaraju, prenosi N1.

U nacrtu teksta Teheran se poziva na “potpunu suradnju” s istražiteljima koji bi trebali podnijeti izvješće u ožujku 2024. Grupe za ljudska prava pozdravile su posebnu sjednicu.

– Vidimo tako ozbiljne zloupotrebe kao odgovor na prosvjede, rekla je Lucy McKernan iz Human Rights Watcha za AFP.

– Dužnost je Vijeća da reagira, rekla je, izrazivši nadu da će zemlje podržati istragu, kako bi barem u budućnosti postojala mogućnost da krivci odgovaraju.

Za pristanak na posebnu sjednicu potrebna je potpora 16 od 47 članica Vijeća za ljudska prava. Njemačka i Island do sada su dobili podršku 50 zemalja za svoj zahtjev za sjednicu u četvrtak, uključujući 17 članica Vijeća. No, samo nekoliko dana prije zasjedanja, nejasno je hoće li biti dovoljno glasova za usvajanje rezolucije.

U Vijeću za ljudska prava sve je više otpora zapadnim inicijativama, uključujući Kine, Rusije i Irana. Prošlog mjeseca zapadne zemlje i njihove saveznice doživjele su poraz u Vijeću kada je spriječen njihov pokušaj da stave na dnevni red pitanje navodnih raširenih kršenja prava u kineskoj regiji Xinjiang. Iranu će možda biti teže blokirati rezoluciju jer nema isti utjecaj na mnoge članica vijeća kao Peking.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...