Za cijeli Jadran upaljen crveni meteoalar, prijeti opasnost od poplava

Državni hidrometeorološki zavod upozorio je na pogoršanje vremena danas, osobito na Jadranu i uz njega, dok je za šire područje Dubrovnika izdao narančasto upozorenje zbog jakog i olujnog juga te obilne kiše pa se građani mole za povećani oprez, a gradska uprava objavila je da su sve službe pripravne.

DHMZ je precizirao da će kiše već ujutro biti na Jadranu i u područjima uz Jadran, a u višem gorju susnježice i snijega. Do kraja dana kiša će zahvatiti cijelu Hrvatsku, a mjestimice će biti obilna, uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito na Jadranu i uz njega. Lokalno do kraja dana može pasti i više od 100 milimetara kiše, dok u sjeverozapadnim krajevima više od 30 milimetara.

Zbog navedenog je izdan crveni meteoalarm za gotovo cijeli Jadran.

Pritom će biti i snijega, osobito u gorskim krajevima, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, u Gorskom kotaru i više od 10 centimetara, dok će susnježice, vjerojatno i snijega navečer i u noći na srijedu biti i u nizinama sjeverozapadne unutrašnjosti, dodaje DHMZ.

S obzirom na premještanje duboke ciklone preko Jadrana te velikih gradijenata u polju tlaka, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu. U utorak najprije treba računati na jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo koje će u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu Jadrana okrenuti na jaku i olujnu buru, a na preostalom dijelu Jadrana i na jugozapadnjak te na jugu i južni vjetar.

Bura će se u noći proširiti i na dio Dalmacije, a u srijedu će vjetar postupno slabjeti, dok na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog jakom burom, dodaje DHMZ.

Zavod upozorava da uslijed uzajamnog djelovanja jakog vjetra, niskog tlaka zraka i intenzivnih oborina, postoji mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja.

Iz dubrovačke gradske uprave večeras su priopćili da su sve žurne i komunalne službe Grada Dubrovnika preventivno stavljene u stupanj pripravnosti, a građani se mole za povećani oprez pri kretanju u navedenim uvjetima zbog opasnosti od pada stabala, smanjene vidljivosti i mogućeg proklizavanja.

– Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom te prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima – navodi se u meteoalarmu DHMZ-a.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...