Zadar na listi ugroženih gradova; U Jadranu do kraja stoljeća razina mora raste do 65 centimetara, izgubili bi više od 100 milijuna četvornih metara

Posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac prokomentirao je konferenciju Ujedinjenih naroda o klimi COP27.

“Prije dotičnog vremena nikada manje nije bilo povjerenja u organizaciju Ujedinjenih naroda i u zajedničke napore međunarodne zajednice. Svi pokazatelji ne pokazuju dobar razvoj situacije. Mi smo s 1.5 stupnjeva došli do 1.2 stupnja povećanja temperature do 2030. Na putu smo da 2030. dočekamo s povećanjem od 2.4 Celzijeva stupnja, odnosno na predindustrijsko vrijeme, što je već debelo katastrofičan scenarij prema procjeni znanstvenika”, rekao je za HTV.

Prema modelima, u Jadranu razina mora bi do kraja stoljeća mogla porasti od 32 do 65 centimetara.

Hrvatska bi, podigne li se razina mora za pola metra, izgubila više od 100 milijuna četvornih metara priobalja. Najviše će biti ugrožene urbane sredine s niskom obalom, primjerice mjesta na otocima Cres, Mali i Veli Lošinj, Krk, Rab, Krapanj, Vela Luka.

Na obali – Nin, Trogir, Ston, ali i Pula, Split te Zadar.

Govoreći o opasnosti od podizanja mora, Domac kaže da su naši obalni gradovi te dolina Neretve kao važna poljoprivredna zona, izloženi ulasku mora.

“Uvijek smo govorili da smo bogati vodom, a ove godine smo imali suše i redukcije u Istri, Šibeniku i Primorsko-goranskoj županiji. Neke studije kažu da smo treća najizloženija europska država, prema tome Hrvatska mora jako raditi, prvenstveno na adaptaciji na klimatske promjene”, istaknuo je Domac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...