Zbog visine pločnika na Novom Bokanjcu, stanovnici se boje poplava i oborinskih voda. Iz Odvodnje tvrde da za to nema razloga

Projekt Aglomeracije u sklopu kojeg se provode radovi i postavljanje kanalizacijske mreže na Novom Bokanjcu stvara probleme stanovnicima ulice Željka Markovića. Naime, u sklopu projekta postavljen je novi pločnik i asfaltirana cesta, a problem stvara visina ceste odnosno pločnika. Razina nove ceste i pločnika je za 20ak centimetara viša od razine dvorišta.

Stanovnicima ulice to onemogućava ulazak vozilima u dvorište te žive u stalnom strahu od jačih kiša koje bi mogle rezultirati poplavljenim dvorištima i kućama. Stanovnici se žale, govoreći kako im svaka kiša predstavlja prijetnju te se pitaju zašto novi pločnici nisu bili izgrađeni u skladu s postojećom razinom dvorišta koja im je odobrena prije 30 godina kada su se doseljavali na Bokanjac i gradili kuće. Tvrde da su se obratili Odvodnji, ali da im je rečeno da je sve odrađeno po projektu i u skladu sa zakonom. Također, stanovnici tvrde kako su im iz Odvodnje rekli da se sami snađu u rješavanju tih problema na svojim privatnim posjedima.

Tim povodom kontaktirali smo šefa Odvodnje Grgu Peronju koji tvrdi da stanovnici nemaju razloga za brigu jer će biti postavljeni položeni rubnjaci kako bi se omogućio pristup kućama.

– Na pristupima objektima bit će postavljeni položeni rubnjaci upravo radi pristupa kućama, a visinska razlika prema dvorištu rješava se betonski rampama pod kosinom, koje će omogućiti kolni ulaz, tako se to riješilo i u drugim ulicama na Bokanjcu, izjavio je.

Govoreći o oborinskim vodama, Peronja objašnjava kako ne postoji mogućnost za poplave jer je cesta opremljena kišnim rešetkama koje će evakuirati oborinske vode.

– Cesta je opremljena kišnim rešetkama, koje će evakuirati oborinsku vodu s ceste. Dodatno, položeni rubnjak, prije rampe za ulaz vozila, ima svoju visinu i ne dozvoljava prelijevanje oborinske vode s ceste prema objektima. Visina položenog rubnjaka dovoljna je zaštita od vode s ceste,  poručio je.

Također, istaknuo je, kako su sukladno Zakonu o vodnim uslugama, Odluci odvodnji Grada Zadra i urbanističkim planovima Grada Zadra, građani dužni riješiti oborinsku odvodnju unutar vlastite parcele usmjeravanjem vode u zelene površine ili izgradnjom upojnih bunara, a ne ispuštanjem na ulicu, što je zabranjeno.

Sukladno Zakonu o vodama, Zakonu o vodnim uslugama, Odluci o odvodnji Grada Zadra i urbanističkim planovima Grada Zadra, oborinsku odvodnju unutar vlastite parcele dužan je riješiti korisnik usmjerenjem vode u zelene površine ili izgradnjom upojnih bunara, a ne ispuštanjem na ulicu, što je zabranjeno.

Prije dok nije bilo tog nogostupa i dok je cesta bila kako je bila prije, on je imao betonirano dvorište iz kojeg je cijela kišnica iz kuće išla van na ulicu. Ako je tomu bilo tako, sada će se morati unutar privatnih parcela, usmjeriti padove i oborinske vode u zelene površine, vrt ili nešto slično, a ako je sve betonirano, morat će se negdje napraviti rupa tj. upojni bunar da se ta voda evakuira. Dakle, to nije nikakav problem, sve je tu jasno, poručio je Peronja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...