Žene u crnom u centru Beograda odale počast Vukovaru: “Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru.”

Aktivistice nevladine udruge Žene u crnom organizirale su u petak u ispred Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) u središtu Beograda komemorativni skup i šutnjom odale počast vukovarskim žrtvama.

Transparenti “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” i “Pamtimo” razvijeni su ispred SANU-a, a aktivistice su držale fotografije porušenog Vukovara i podatke o ubijenim i ranjenim civilima tijekom 87-dnevne opsade grada.

Akcija je održana ispred zgrade Akademije uz ocjenu da je to institucija čiji je značajan dio članova tijekom 80-ih i 90-ih, po ocjeni Žena u crnom, predvodio kampanju širenja i poticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a potom i poricanje i relativiziranje zločina.

– Nažalost, SANU se nikad nije jasno distancirao od takvih svojih nečasnih članova, naglasile su Žene u crnom, prenosi 24sata.

Sjećanje na Vukovar praćeno je i akcijom “Tražimo odgovornost za logore za Hrvate i Hrvatice u Srbiji – 1991/92”, a udruga Žene u crnom najavila je da će zajedno s udrugom žrtava rata “Anima” iz Đulića u Bosni i Hercegovini, 19. studenog sudjelovati na komemorativnom skupu u Vukovaru u znak suosjećanja i solidarnosti s obiteljima žrtava i građanima tog grada.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...