Zoran Milanović i predstavnici Udruge za promicanje prava pacijenata traže izradu novog zakona

Predsjednik RH Zoran Milanović razgovarao je u srijedu s predstavnicima Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata koji su mu ukazali na problem neadekvatnog zakonskog uređenja prava pacijenata te traže izradu novog zakona jer drže da postojeći nije primjenjiv u praksi.

Udruga traži izradu novog zakona o pravima i obvezama pacijenata budući da je postojeći donesen 2004. i više nije primjenjiv u praksi te se, kako tvrde, krše sve njegove odredbe, a nikoga se ne sankcionira, navodi se u priopćenju predsjednikovog Ureda, prenosi 24sata.

Prava pacijenata krše se, kažu, po pitanju neinformiranosti, odnosno loše komunikacije između zdravstvenih djelatnika i pacijenata te se najviše prijava odnosi na to da se pacijenti ne poštuju kao osobe. Kao najveći problem osiguranika naveli su liste čekanja, odnosno onemogućavanje zdravstvene zaštite pacijentima koji trebaju zdravstvenu uslugu. Kada pacijenti ne mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u javnom sustavu moraju se obratiti privatnim liječnicima, a za tu uslugu ne postoji mogućnost refundacije troškova, rečeno je na sastanku.

Iako je reforma zdravstva već pripremljena i predstavljena javnosti, o temi prava pacijenata nitko nije konzultirao Udrugu koja se bavi promicanjem prava pacijenata, upozorila je njezina predsjednica dr. Jasna Karačić Zanetti dodavši da će tek sada njihovi predstavnici imati priliku razgovarati s ministrom zdravstva o tome.

Po njezinim riječima, bilo bi posebno važno da se zakonom uvede obvezna edukacija zdravstvenih djelatnika, odnosno liječnika i administrativnog osoblja, o pravima pacijenata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...