4600 gledatelja razočarano, Sesar nadmudrio Jusupa, Cibona slavila!

U 12. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su, pred 4600 gledatelja u Dvorani Krešimira Ćosića, poraženi od Cibone rezultatom 68:75. Bio je to susret u kojemu su gosti većim dijelom bili u prednosti koju su, unatoč zadarskim pokušajima preokreta, uspjeli sačuvati i pretvoriti u konačnu pobjedu. Šuterski segment je ovoga puta “izdao” Zadrane, jer su za tri poena šutirali slabih 18 posto (6-33), dok su Zagrepčani pogodili 10 trica iz 29 pokušaja, često u vrlo važnim trenucima.

Prva četvrtina protekla je u poprilično izjednačenoj igri, s tim da je Cibona, nakon uvodnih 0:5, većim dijelom bila u blagoj prednosti. Mazalin i Kapusta vukli su “vukove” pa im se priključio Mesiček, dok je Zadar u početku živio na poenima Božića i Ramljaka, a potom i Šantelja. Nakon prvih deset minuta na semaforu je svijetlilo 17:21.

Foto: Zvonko Kucelin/ KK Zadar

U sličnom ritmu krenula je i druga dionica, da bi se oko 15. minute Cibona prvi put ozbiljnije odvojila. Ljubičić i Majcunić povukli su goste do +7 (24:31), a nedugo zatim su Radovčić i Bundović poentirali i za +9, 26:35. Zadrani su brzo reagirali te preko Lakića, Jordana i Drežnjaka izjednačili na 35:35, no u svlačionice su s minimalnom prednošću (41:43) ipak otišli gosti. I to najviše zahvaljujući novim dvjema tricama (Majcunić, Aranitović), čime su poluvrijeme zaključili s dvostruko više trica od domaćih (6-3).

A po izlasku iz svlačionica – najveća serija Cibone, 9-0. Dok je Zadar gotovo četiri minute ostao bez poena, Mazalin, Kapusta i Aranitović su prvi put odveli goste na dvocifrenu prednost, 41:52. Zadarski post prekinuo je Jordano tricom, ali su Ljubičić sa četiri poena te Mesiček i Aranitović tricama održavali prednost svojih. U posljednjih deset minuta igre tako se ušlo s vodstvom Cibone od devet poena, 55:64.

Foto: Zvonko Kucelin/ KK Zadar

U četvrtoj četvrtini Zagrepčanima se dogodilo slično što i Zadranima u trećoj – preko pet minuta nisu postigli koš iz igre, ubacivši pritom tek dva bacanja. No, domaći to nisu iskoristili da preokrenu susret u svoju korist. Žganec je zabio pet poena, Ramljak smanjio na -4 (62:66), a Cibonin post iz igre prekinuto je Kapusta u 36. minuti. Malo kasnije Baković je ubacio jako važnu tricu za goste, da bi Božić i Ramljak dovukli domaće na -3 (68:71) dvije minute prije kraja.

Nakon jednog bacanja Aranitovića, Zadar je propustio novi niz prilika za potpuni povratak u život i tu je utakmica definitivno prelomljena. Žganec je promašio dvicu pa nakon nekoliko skokova u napadu Jordano, Drežnjak i ponovno Jordano trice. Loptu je tada zgrabio Krešimir Ljubičić i s dva bacanja za +6 (68:74) dvadesetak sekundi prije kraja riješio pitanje pobjednika.

Upravo je on s 13 poena bio najefikasniji igrač pobjedničkog sastava, dok su po 12 postigli Blaž Mesiček, Aleksandar Aranitović i Borna Kapusta, a 10 Lovro Mazalin. Na drugoj strani Luka Božić je susret završio sa 16 koševa, Marko Ramljak s 11, a Antonio Jordano sa 10. STATISTIKA

– Čestitam Ciboni na zasluženoj pobjedi. Cijelu utakmicu sam imao dojam da nismo bili pravi. Nismo imali dovoljno raspoloženih igrača da odgovorimo na njihovu igru. Šut nam je bio izuzetno loš. Ne pamtim da smo ove sezone za tri pucali 18 posto. To nije naša karakteristika. Možda da je koji šut ušao, pogotovo u prvom poluvremenu, da bi nam se onda otvorilo. Međutim, mi smo svoje šutove promašivali, a oni su pogađali. Osim toga, dosta su nam problema stvarali unutarnjom igrom ali mislim da je njihov šut u konačnici presudio utakmicu. Zahvaljujem se navijačima, puno su nam pomogli, ali kažem, mi večeras nismo bili pravi – izjavio je nakon utakmice Danijel Jusup, trener Zadra.

Foto: Zvonko Kucelin/ KK Zadar

– Bio je to pravi derbi. Smatram da smo zasluženo pobijedili čestitam svojim igračima na sjajno odrađenom poslu. Htjeli smo spustiti Zadar u igru pet na pet i u tome smo uspjeli. Znali smo ako nemaju laganih poena iz kontre da će im samopouzdanje padati pri šutu. U zadnjim minutama igre moglo je otići na plus 15 za nas ali je i Jordano imao dva otvorena šuta kao i Drežnjak tako da se Zadar mogao vratiti u čisti egal. Dakle utakmica je bila neizvjesna ali smo mi timski odigrali jako dobro gdje smo uspjeli zaustaviti i njihova dva najbolja igrača Božića i Drežnjaka. Radili smo koncepcijske rizike jer Zadar igra atipičnu košarku s četiri igrača s dva metra visine i Jordano koji šutira po osam-devet puta po utakmici. Nismo smjeli dopustiti da se on razigra i u tome smo uspjeli. Sveli smo Zadar na mali broj poena i na tome čestitam mojim igračima. Pohvalio bi i navijače koji su cijelo vrijeme pokušavali vratiti svoje igrače u utakmicu- rekao je Josip Sesar, trener Cibone. Za momčad Danijela Jusupa bio je ovo peti ovosezonski poraz u regionalnom natjecanju te je sada na omjeru 7-5, dok su igrači Josipa Sesara došli na 5-7. Bila je ovo ujedno i posljednja utakmica Zadra u ovoj kalendarskoj godini. Sljedeća je na rasporedu 2. siječnja 2023., kada je na rasporedu gostovanje kod Partizana u Beogradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...