Zadarski kapetan Alen Gospić primio Plavu vrpcu: “Kad vidite zahvalnost u očima čovjeka koji je pobijedio smrt, nema riječi kojima bi to opisao”

Priznanja Plava vrpca Vjesnika dodijeljena su roniocu Branislavu Danevskom iz Pule u pojedinačnoj te posadi grčkog LNG tankera Gaslong Glasgow pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića u momčadskoj konkurenciji.

Plava vrpca Vjesnika dodijeljena je po 58. put, a ove godine bilo je nominirano trinaest pothvata spašavanja ljudskih života i imovine. Dva pothvata nominirana su u pojedinačnoj konkurenciji, dok je u momčadskoj bilo nominirano jedanaest pothvata.

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2022. pripala je posadi grčkog LNG tankera Gaslong Glasgow pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića (43) za spašavanje 17 kubanskih migranata u Jukatanskom prolazu, 36 milja od Kube, 20. studenoga 2021. godine.

“Ponosan sam dobitnik Plave vrpce Vjesnika za 2022. godinu u momčadskoj kategoriji. Riskirali smo svoje živote kako bi spasili 17 drugih života (3 žene i 14 muškaraca u dobi od 19-50 godina). Plavu vrpcu posvećujem svojoj posadi koja je toga dana i noći sudjelovala u spašavanju, suprugama, majkama, djevojkama koje čekaju svoje najmilije da se vrate sa sinjeg mora, svim Pomorcima kao podsjetnik da spašavanje nije samo zakonska obaveza već moralni ljudski čin. Ima jedna poslovica koja kaže: “Kad spasite jedan život – spasili ste cijeli svijet. Kad vidite tu zahvalnost u očima, radost da je život pobijedio smrt, nema onih riječi kojima bi to opisao. Naša najveća nagrada su spašeni ljudski životi!”, rekao je kapetan Alen Gospić u objavi na LinkedInu.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. književnik Ratko Zvrko, tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Od gašenja lista Vjesnik, nagradu dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske, u želji da se i dalje vrednuju najplemenitije ljudske vrline – hrabrost, požrtvovnost, solidarnost i čast, kako pomoraca tako i drugih ljudi od mora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...