Koliko je Zadar uspio osjetiti promjenu otkako HDZ ne kontrolira Gradsko vijeće? Vučetić: “Namjerno im priređujem igre kojima nisu dorasli”

Jaka HDZ-ova utvrda u Zadru nakon posljednjih lokalnih izbora ostala je poljuljana. Većinu u Gradskom vijeću formirali su SDP, Akcija mladih i nezavisne liste. Na čelo Gradskog vijeća izabran je sveučilišni profesor filozofije i bivši saborski zastupnik, nezavisni Marko Vučetić koji se u prošlom sazivu Sabora isticao u borbi za ljudska prava i protiv glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u javnom prostoru.

O tome kako Zadar diše posljednjih godinu i pol dana između desne, HDZ-ovske izvršne vlasti i lijeve, predstavničke, Vučetić je pričao za Novosti.

Odgovorio je na pitanje koje zanima zadarsku javnost, posebno one koji su na lokalnim izborima 2021. utjecali na formiranje nešto drugačije strukture vijećnika negoli prijašnjih mandata.

Pa, koliko je Zadar uspio osjetiti promjenu otkako HDZ ne kontrolira Gradsko vijeće?

Zadar je možda jedina veća urbana sredina u kojoj nikad nije došlo do promjene HDZ-ove vlasti. Posljednji lokalni izbori donijeli su promjenu samo kroz Gradsko vijeće. Mogu reći da Zadar danas, zahvaljujući vijeću, diše jednim filozofskim štihom. HDZ nema vijeće pod kontrolom i imaju problem jer ne znaju koje odluke prolaze, koje padaju. Često kao predsjednik Gradskog vijeća priređujem filozofske igre kojima HDZ-ovci nisu dorasli. Nekad to bude humoristično, nekad napeto. Važno je da HDZ suočimo s njegovom nemoći. U jednom trenutku gradonačelnik Branko Dukić je šest puta puštao jednu te istu točku o prodaji zemljišta do kojeg mu je bilo stalo i ta je točka uporno padala na Gradskom vijeću. Umjesto jednog poraza, HDZ ih je doživio šest. U njihovu psihu mora ući procesna razina da su gubitnici. Na svečanu sjednicu vijeća pozvao sam i premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića. Naravno, kad se predsjednik odazvao, to je značilo da neće doći premijer. Međutim, nije došao nitko od saborskih zastupnika HDZ-a. Znači, Zadar je HDZ-ova utvrda u koju se HDZ-ovci ne usude ući. U rujnu sam udaljio gradonačelnika Dukića s Gradskog vijeća. Prvi je gradonačelnik koji je izbačen sa sjednice. HDZ se potrudio da ta vijest ne dopre u javnost, ali meni nije bilo bitno da to postane vijest, nego da to postane dio strukture ličnosti HDZ-ovog gradonačelnika – da je on izbačen. Zabrinjavajuće je kako smo HDZ-u dopustili da nama tako jednostavno upravlja, oduzme nam gradsku snagu, oduzme budućnost. HDZ je pojeo sav demokratski i kadrovski potencijal koji bi osigurao snažne osobe, sad kontrolira tišinu i posluh akademske zajednice. Mi koji smo financijski neovisni na razni srednjeg sloja, sveučilišni profesori, liječnici, trebali bismo biti ti koji će stvarati novu osnovu za građansko društvo, a upravo smo mi najšutljiviji i najposlušniji, kaže Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...