Akcija mladih u proračun uvrstila 29 amandmana vrijednih više od 56 milijuna kuna

Ante Rubeša priopćenjem je reagirao na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća na kojem je njegov klub Akcije mladih uvrstio 29 amandmana u gradski proračun. Njegovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Poštovani, obraćamo Vam se povodom jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra na kojoj je izglasan Prijedlog proračuna Grada Zadra za 2023.g. Ovim putem želimo obavijestiti da je klub vijećnika Akcije mladih s ostalim zadarskim političkim opcijama u proračun uspio uvrstiti 29 amandmana ukupnog iznosa 54.261.180,00 mil. kn Floskule o ukidanju javne rasvjete, Ryanaira i novog gradskog groblja koje plasiraju gradonačelnik i njegovi trbuhozborci su upravo ono što se i moglo očekivati od vlasti, koja već 30 godina devastira naš Grad. Po ponašanju i razmišljanju članova najkriminalnijeg ogranka HDZ-a u državi, Grad Zadar nije ni postojao prije njihove pojave, te će kad oni nestanu s političke scene nestati i naš Grad.

Prava je istina da zadarski hdz, kojeg vodi Branko Dukić ne želi prepustiti niti jednu inicijativu ni projekt strankama i nezavisnim pojedincima, koje u ovom sazivu GV formiraju većinu. Hdz-ova naklapanja kako smo amandmanima uzimali sredstva koja su već ugovorena je notorna laž. Jedino za što su ti kriminalci sposobni ugovoriti je njihova osobna provizija. To je i najveći razlog zašto Branko i nije gospodski povukao proračun, već sada pokušava uz pomoć hdz-ovog ministarstva poništiti sve one benefite, koje je većina u GV pripremila za građane Grada Zadra.

Prošlogodišnje amandmane je podsjećamo poništio tako da je od osoba s invaliditetom i djece u riziku od siromaštva oteo izglasana sredstva i preusmjerio za bakanalije i tulume svoje snobovsko- elitističke kamarile. Zakon dozvoljava većini u GV modifikaciju 15% proračuna. Većina u GV je ove godine pripremila amandmane u iznosu od 10% ukupnog proračuna upravo kako ih gradonačelnik ne bi bešćutno otpisao samo zato što ne dolaze od hdz-a. Kad govorimo o brojkama tu se radi o tridesetak milijuna kuna u proračunu koji iznosi 800 mil. Kn. Amandmani Akcije mladih su ciljali najranjivije skupine naših sugrađana, koje sad hdz skupa sa svojim ministarstvom pokušava obespraviti. Ovim putem pozivamo sve skupine građana koje su obuhvaćeni našim amandmanima da se nakon 1. Siječnja 2023. Godine jave u gradsku upravu i traže svoja prava koja im je osigurala gradska većina, najviše gradsko tijelo na inicijativu Akcije mladih.

Stoga pozivamo: Sve srednjoškolce da početkom novog polugodišta iskoriste svoje pravo na 50% jeftinih mjesečni pokaz Sve roditelje koji očekuju prvo ili drugo dijete u 2023. godini pozivamo da se obrate odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb te da ostvare pravo na uvećanu naknadu za novorođenčad, koja umjesto sadašnjih 2000 kn, našim amandmanom sad iznosi 4000 kn, što je po nama najproduktivnija demografska mjera. Sve osobe s invaliditetom i njihove skrbnike kojima je osobna invalidnina jedini prihod, da u istom pročelništvu ostvare pravo na mjesečnu pomoć u iznosu od 500 kn.

Pozivamo sve umirovljenike i osobe s invaliditetom da nakon 1.siječnja ostvare prava na besplatni pokaz za što više nije kriterij članstvo u udrugama ili imovinski cenzus, već rješenje o invaliditetu, odnosno umirovljenju. Pozivamo sve korisnike gradskih socijalnih stanova da se obrate odijelu za upravljanje gradskom imovinom te da im prijave sve nedostatke u gradskim stanovima, koji im onemogućavaju normalan život S radošću objavljujemo kako najpotplaćenije zaposlenike gradske tvrtke Nasade u novoj godini očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora i ostvarivanje svojih radničkih prava koja smo im osigurali amandmanom. Budno ćemo pratiti izgradnju nove osnovne škole koja bi trebala rasteretiti najmnogobrojniju školu u državi, Šimun K. Benje u kojoj se nastava odvija čak u tri smjene kao i izgradnju dječjeg vrtića na Sinjoretovu. Ako Gradonačelnik ne bude opstruirao volju naroda sanirat će se dvorane Jazine i Mocire, kao i derutne prometnice Stanka Vraza, Miroslava Krleže i Ivana Meštrovića.

Svim udrugama u zdravstvu i socijalnoj skrbi osigurali smo nikad veća sredstva, stoga ih pozivamo da na natječaje Grada Zadra prijave što više kvalitetnih programa. Više nema argumenata da im se sufinancira samo dio prijavljenih projekata. Za sve one koji nisu pronašli mjesto u gradskim vrtićima osigurali smo identične uvijete obrtima za Dadilje, kao alternativu nedovoljnom broju mjesta u vrtićima, a roditeljima koji su do sad plaćali 600 kn osigurali smo uštedu od 100 kn mjesečno. Izborili smo se i za dostojanstveni obrok osnovnoškolcima povećanjem gradske subvencije u programu Mreža prehrane, osigurali smo sredstva za zapošljavanje jednog pedagoga u OŠ Voštarnica te dvoje psihoterapeuta koji će provoditi projekt psihosocijalne pomoći u svim zadarskim školama.

Za mlade zadarske obitelji smo osigurali sredstva za projekt izgradnje kuća za mlade, kako bi se već ove godine krenuli u realizaciju tog našeg projekta za kojeg se borimo već dvije
godine. Najponosniji smo što smo amandmanom od 2 milijuna kuna omogućili sredstva Općoj bolnici Zadar za opremanje stomatološke ambulante za djecu s poremećajima u razvoju i invaliditetom. Nužno je naglasiti da su po sadašnjim uvjetima djeca morala čekati preko 10 mjeseci na pregled u drugim gradovima. Za nas bavljenje politikom predstavlja plemenitu dužnost i odgovornost prema našim sugrađanima kako bi im omogućili unaprjeđenje životnog standarda i ostvarenje socijalne pravde, umjesto ostvarivanje osobnog probitka na štetu svih nas. Žalosti nas kako zadarski hdz odbija primjenu naših amandmana kako bi time prekrili svoj nemar i nerad po pitanju socijalnih i svih drugih kategorija, koje su sustavno zanemarivali svih ovih godina. Zadarsko gradsko vijeće više nikad ne smije biti mjesto na kojem se jednoumljem donose odluke protivno potrebama naših sugrađana i našega Grada. Ovim putem obećavamo da će se vijećnici Akcije mladih uvijek zauzimati i boriti kako bi našim programima i prijedlozima unaprijedili kvalitetu života našim sugrađanima a pogotovo socijalno najosjetljivijim skupinama. Želimo zaželjeti Sretan Božić i Novu Godinu svim našim sugrađanima te se nadamo da će naš grad u novoj godinipostati bolje i kvalitetnije mjesto za život.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...