Američki farmaceutski div Pfizer ulaže 2.5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi

Američki farmaceutski div Pfizer najavio je danas da će uložiti više od 2.5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. Pfizer tako planira potrošiti više od 1.2 milijarde eura na proširenje tvornice u belgijskom Puursu, nakon što je u četvrtak najavio isti iznos za tvornicu u Dublinu.

Tvornica u Puursu igrala je ključnu ulogu u proizvodnji cjepiva protiv covida-19 koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom, koristeći tehnologiju glasničke RNK. U Dublinu Pfizer proizvodi materijal za složene biologičke lijekove i za cjepiva, a dodatno ulaganje trebalo bi udvostručiti kapacitet tvornice.

Pfizerov prihod trebao bi ove godine premašiti 100 milijardi dolara i biti više nego dvostruko veći nego prije pandemije zahvaljujući prodaji cjepiva i lijekova protiv covida-19. U idućih nekoliko godina prodaja cjepiva i lijekova za covid trebala bi oštro pasti, a u 2025. istječe i Pfizerov patent za lijekove za rak i artritis Ibrance i Xeljanz.

19 novih proizvoda

Pfizer se nada da će u idućih godinu i pol dana na tržište plasirati čak 19 novih proizvoda, uključujući lijekove za ulcerozni kolitis i migrene, kao i cjepivo za respiratorni sincicijski virus (RSV).

– Naš portfelj je jak i zahtijeva širenje naše mreže kako bismo se prilagodili novim proizvodima koji će stvarno imati utjecaj, rekao je Pfizerov šef nabave Mike McDermott.  U tvornicama u Belgiji i Irskoj kompanija će proizvoditi nove proizvode koji će pokrivati različita terapijska područja, uključujući rijetke bolesti, upalne procese i imunologiju, rekao je McDermott.

Europske kompanije trenutno muku muče s rastom troškova energije, rada, sirovina i kredita. U najtežem su položaju proizvođači dobara koji troše puno energije, poput gnojiva i kemikalija, pa su neki odlučili preseliti proizvodnju u zemlje s nižim cijenama energije, poput SAD-a.

Proizvođači lijekova upozoravaju pak da bi energetski troškovi mogli potkopati nastojanja da se poveća proizvodnja generičkih lijekova u Europi kako bi se smanjila ovisnost o vanjskim dobavljačima, podsjeća Reuters.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...