Američki klimatolog: “U nekim gradovima u Hrvatskoj srpanj i kolovoz će biti prevrući za razvoj turizma!”

Što se može očekivati za samo nekoliko desetljeća i kakve će to posljedice imati na hrvatski turizam, na HRT-u je objasnio John Toohey-Morales, američki meteorolog i klimatolog.

“I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo “hladi”, no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine”, rekao je Toohey-Morales.

“Imat ćete više toplijih mjeseci, ali u isto vrijeme, kada bude najtoplije, u srpnju i kolovozu, postat će vrlo teško za turiste, čak toliko da će prijetiti bolesti zbog vrućina. Moguće je da će u određenim gradovima u tim mjesecima postati prevruće za razvoj turizma”, rekao je.

“Zbog klimatskih promjena temperatura mora se mijenja i raste pa bilježimo migracije raznih morskih vrsta. Pored toga treba uzeti u obzir i podizanje razine mora. Plaže će se smanjiti, bit će ih manje, to će utjecati na turiste jer će imati i manje mjesta za uživanje. No, istovremeno, more će ipak malo ublažavati visoku temperaturu na obali. Pritisak će na nju stoga biti još veći jer će mnogi htjeti pobjeći od vrućine”, rekao je John Morales.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...