Austrijska ministrica upozorila kako EU treba biti spremna na nestašice struje

Austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner upozorila je kako uskoro trebamo biti spremni na nestašice struje u Europskoj uniji.

– Pitanje nije hoće li, pitanje je kada će do toga doći, rekla je Klaudia Tanner te dodala kako je rizik od nestanka struje na širem području porastao zbog rata u Ukrajini.

– Za Putina su hakerski napadi na zapadnu opskrbu električnom energijom sredstvo hibridnog ratovanja. Ne bismo se trebali pretvarati da je to samo teorija. Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Europi, poručila je Tanner, prenosi Dnevnik hr.

Navela je da bi se trećina austrijskog stanovništva mogla brinuti o sebi bez struje najduže četiri dana.

– Vojska zbog toga do 2025. godine želi postaviti ukupno 100 samodostatnih vojarni, koje same sebe mogu opskrbljivati ​​dva tjedna. Osim toga, trebali bi postojati takozvani sigurnosni otoci, koji u hitnim slučajevima mogu biti kontaktne točke za civilne pomagače i službenike za provođenje zakona, rekla je austrijska ministrica.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...