Biloglav: “Danas u svaki kokošinjac možete staviti kameru, ali pokradena Škrinja sv. Šime zaštićena je samo ključem i bravom, kao u srednjem vijeku”

Vijećnik Damir Biloglav osvrnuo se na krađu pozlaćenih dijelova relikvije sa Škrinje sv. Šime koncem listopada.

Nedavno, prije nekih mjesec dana mogli smo čitati da se u Zadru dogodila jedna nevjerojatna pljačka. Pljačke su u našem društvu česte, pa to ne bi pobudilo pozornost da se ne radi o oštećenju i pljački rake svetoga Šimuna. O značenju ove rake za Zadar mislim da nikome komu imalo pozna povijest Zadra ne bi trebalo puno govoriti. To je najvrjedniji predmet zlatarske umjetnosti srednjega vijeka. Ne samo u Zadru i Hrvatskoj, već i u Europi. To je kulturni spomenik nulte kategorije. Danas, u vrijeme kada gotovo u svakom kokošinjcu možete postaviti video nadzor, tamo, ljudi moji, nema video nadzora! Nisam mogao vjerovati. Tri puta sam to čitao. Dakle, razina zaštite ovakvih spomenika kulture je na razini vremena kad je napravljen, a to je 14. stoljeće. Ključ, brava i ništa više. Gradonačelniče, jeste li što učinili od tada?, pitao je Biloglav.

Branko Dukić kazao je kako je iznenađen sa svim informacijama koje je Biloglav izrekao.

Dapače, možemo ići u pravcu da im ponudimo video nadzor kao zaštitu. Slažem se da je to zadarsko blago koje treba sačuvati, odgovorio je Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...