Blaženka Divjak: “Djevojčice se manje bave STEM zanimanjima zbog stereotipa da su lošije u prirodnim znanostima.”

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je danas u Varaždinu kako zbog stereotipa o djevojčicama kao slabijim učenicima u matematici, fizici ili informatici na fakultetu za STEM zanimanja ima znatno više studenata od studentica, a uspjeh je podjednak. U sklopu projekta “Jednakost IN Stereotipi OUT”, koji udruga MODE1 provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom i organizacijom AFA iz Srbije, u ponedjeljak je u Varaždinu održana panel-rasprava “Tko će im reći? Škole za budućnost bez rodnih stereotipa”.

“Oni su podjednaki, čak su i studentice nešto bolje”

Jedan od ciljeva projekta je osvijestiti, ponajprije na lokalnoj i regionalnoj razini, potrebu da se posveti više pozornosti pitanju jednakosti djevojčica i dječaka u obrazovanju i njihovu poticanja da biraju obrazovanje i karijeru u skladu sa svojim sposobnostima i željama. Poseban je cilj potaknuti više djevojčica da odaberu STEM obrazovanje i karijeru te ih usmjeriti da razmišljaju o poslovima budućnosti. Profesorica matematike na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak održala je uvodno izlaganje o rodnoj neravnopravnosti.

– To što postoje stereotipi o djevojčicama koje ne znaju matematiku, ili im slabije ide fizika ili informatika, posljedično uzrokuje i to da na fakultetima, kao što je primjerice FOI, imamo puno više studenata nego studentica, izjavila je Divjak. Dodala je da tako ne bi smjelo biti jer je uspjeh studenata i studentica na fakultetu podjednak. – Oni su podjednaki, čak su i studentice nešto bolje, prenijela je Divjak svoje iskustvo s Fakulteta organizacije i informatike.

Zamjenik gradonačelnika Marković: Građanskim odgojem otkloniti stereotipe

Zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Miroslav Marković rekao je da je o toj temi iznimno važno govoriti.

– Od ove školske godine u sve varaždinske osnovne škole uveli smo građanski odgoj koji se, između ostalog, bavi i temom otklanjanja stereotipa. Kao otac dviju kćeri, od kojih je starija prije godinu dana postala diplomirana inženjerka strojarstva i uz rad priprema doktorat, osobno sam vrlo zainteresiran za ovu važnu temu, rekao je Marković.

Predsjednica udruge Mode 1 Dijana Kobas Dešković predstavila je edukacijsku platformu “Treniraj trenera”, nastalu u sklopu projekta koji sufinancira EU “Pobudimo jednakost”, kojemu je svrha uključiti nastavnika u proces prepoznavanja i suzbijanja rodnih stereotipa među djecom. Rekla je da platforma sadržava edukaciju, koja se sastoji od situacija koje opisuju kako se događaju stereotipi u učionici, među djecom, u razgovoru s roditeljima.

– Kroz te se situacije odmah daje i povratna informacija što napraviti kad se takva situacija dogodi, kad je vidimo u okruženju, rekla je Kobas Dešković ističući važnu ulogu nastavnika.

U sklopu projekta dosad su provedene radionice za više od 500 nastavnika i stručnih suradnika u više od 40 škola u Hrvatskoj. Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship / Prava, Jednakost, Građanstvo)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...