Božinović o Schengenu: “Živimo na vanjskoj granici Schengena i EU, to je najatraktivnije mjesto za život.”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u petak, prigodom svečanog preuzimanja 40 specijalnih policijskih vozila za prijevoz službenih pasa za potrebe zaštite vanjske granice EU, da je čuvanje te granice bio, jest i bit će izazov.

– Činjenica da smo mi na vanjskoj granici Schengena i vanjskoj granici Europske unije koja je najatraktivnije mjesto za život, ne samo nas koji smo dio tog prostora već i velikog broja ljudi iz drugih krajeva svijeta, to je proces na koji računamo, za koji se pripremamo i koji neće prestati, rekao je Božinović na Policijskoj akademiji.

Međutim, naglasio je, proces dolaska, boravka i ostanka u EU mora biti reguliran i u skladu sa zakonom. Komentirajući ulazak Hrvatske u schengenski prostor u noći na nedjelju, 1. siječnja, Božinović je rekao kako će to biti dan koji će biti upisan u suvremenu povijest RH, ali da tom prigodom neće biti velikih manifestacija.

Upitan očekuje li probleme na graničnim prijelazima, ministar je odgovorio kako očekuje da će puno problema, pogotovo onih vezanih za dugotrajna čekanja na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, ostati iza nas.

Govoreći o isporuci 40 vozila za prijevoz službenih pasa marke Seat leon Božinović je istaknuo kako se svi planovi rada i nabave donose blagovremeno te je pritom naveo da je Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak donijelo plan nabave za 2023. godinu, dok je proračun za sljedeću godinu nešto veći od milijarde eura.

Ministar je kazao da je nabava službenih pasa, pogotovo onih koje će koristiti granična policija, bila jedan od uvjeta iz jedne od prvih evaluacija na kojim je Europska komisija inzistirala, a koje smo ispunili kod pristupanja Schengenu.

Istaknuo je i zadovoljstvo nabavom pasa i radom Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...