Burna rasprava na Gradskom vijeću o amandmanima na proračun: kulturocid, propast turističke sezone, školska prehrana…

Na današnjoj raspravi o proračunu Grada Zadra gradonačelnik Dukić odbio je sve amandmane Kluba Akcije mladih, a prihvatio je dva amandmana Kluba Enia Meštrovića. Potom je uslijedilo glasanje gradskih vijećnika i svi amandmani Akcije mladih bili su prihvaćeni. Nakon toga su pročelnici gradskih upravnih odjela izlazeći za govornicu objašnjavali da će mnogobrojni programi ostati bez financiranja u idućoj godini upravo zbog prihvaćanja navedenih amandmana. Posebno je dramatičnu poruku s govornice poslao v.d. pročelnika Odjela za gospodarstvo  Mate Pinčić rekavši kako Ryanair neće dogodine voziti za Zadar te da je turistička sezona vjerojatno uništena.

Pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Robertino Dujela izrazio je zabrinutost zbog smanjivanja financiranja za održavanje javne rasvjete s 11 milijuna na 2 milijuna, rekavši kako ne zna hoće li to biti dostatno. Dujeli i Pinčiću suprotstavila se Irena Dragić, vijećnica SDP-a rekavši kako nema razloga za strah.

– U ovom gradu neće biti mraka, sve će biti kako treba, i bolje nego što je bilo, poručila je.

Veliku je napetost izazvala rasprava o programu  javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu
Grada Zadra za 2023. godinu, odnosno dio  programa o financiranju školske prehrane. Pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić nazvao je amandmane Akcije mladih vezane uz školsku prehranu iracionalnim te poručio Radeti i Rubeši da ne znaju što je džentlmenski sporazum.

– Ja bih upozorio koliko je iracionalno postupanje oko nekih amandmana, recimo amandman oho prehrane. Vi znate da smo mi podnijeli prijedlog proračuna prije nego je Vlada RH donijela odluku da će financirati školsku prehranu. U trenutku kad predlažete svoj amandman i dodajte dvije kune, znate da će se, iz tih novaca koje daje Vlada, pokriti razlika u prehrani za djecu u riziku od siromaštva. Na takav način vi samo pokazujete da vas nije briga za proračun jer samo će budala davati svoje novce ako netko drugi za to daje novce. Iz neznanja, kaprica ili gluposti, niste htjeli usvojiti godišnji izvještaj o izvršenju proračuna, a zbog toga ne možemo dobiti nacionalna sredstva za opremanje dječjih vrtića, od možda milijun kuna. Dajete 700.000 kuna za srednjoškolce, a oni su u nadležnosti Županije, pa osnovne škole ostaju bez sredstava. Nije vam bitan proračun, nego se politički nadmudrujete i pokazujete mišiće gdje ne treba. Ne znate što je džentlmenski sporazum, poručio je Nekić.

Zastupnik Akcije mladih Ante Rubeša nije mu ostao dužan te mu je replicirao.

– Ja sam ove godine nazvao pročelnika Nekića i pitao ga što treba zadarskim osnovnoškolcima i djeci u vrtiću, on je rekao da je digla 5, 40, on dodao 3 i da mi možemo, ako želimo, dići to za još dvije kune, da to bude deset, da ta djeca ne jedu splačine, nego da mogu pojesti smoothie. Sad će država dati deset kuna, Joso je dao tri, mi ćemo dati dvije, to je 15 kuna, Joso, to je jedan smoothie od jabuke, dramatičan je bio Rubeša, pa nastavio u istom tonu: Mi ne pričamo da će ta djeca imati janjetinu na ražnju, koju vi jedete svaki dan  za vrijeme radnog vremena. Mi pričamo o pet kuna i deset kina državne subvencije, ja ne znam što možete kupiti za 10 kuna u osnovnoj školi?! Ja ne znam gdje je problem, nismo djeci dali kavijar da jedu, dali smo im pristojan obrok, dramatično je zaključio Rubeša.

Gradska vijećnica Marjana Bakmaz osvrnula se na činjenicu da je Koncertni ured ostao bez 53 tisuće eura za cjelogodišnji koncertni program, a odjel za kulturu bez 200.000 eura za programe Kneževe i Providurove palače, nazvavši to kulturocidom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...