Danas oblačno, na obali moguć i snijeg. U prometu ograničenja zbog vjetra

Danas će u cijeloj zemlji prevladavati umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice će biti oborina, osobito ujutro te ponovno poslijepodne i navečer.  U unutrašnjosti će padati susnježica ili snijeg, a na Jadranu kiša, no lokalno na sjevernom dijelu može biti i malo snijega nošenog jakom burom.

Vjetar slab, u Podravini i Slavoniji umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, na sjevernom dijelu s olujnim udarima, a u južnoj Dalmaciji umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura zraka većinom od 1 do 4, na sjevernom Jadranu od 7 do 12, a u Dalmaciji od 12 do 15 °C.  Snijeg je sinoć padao većinom u gorju, gdje se stvorio pokrivač od oko 10-ak centimetara, ali i u mnogim drugim krajevima – Zagorju, Križevcima, Varaždinu, Klinča Selu, Samoboru, Velikoj Gorici i dijelovima Zagreba. I za danas su na snazi brojna upozorenja Meteoalarma, na kopnu zbog snijega i poledice, a na Jadranu zbog olujnog vjetra.

U središnjoj Hrvatskoj između 0 i 3 °C. Prevladavat će oblačno s povremenom susnježicom i snijegom u prvom dijelu dana – pri čemu će se stvarati i snježni pokrivač. Ponegdje će pak biti i kiše Kiša mjestimice i na sjevernom Jadranu, a u Lici i Gorskom kotaru padat će snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Puhat će sjeveroistočnjak, a na obali bura koja će podno Velebita imati jake i olujne udare te može donijeti pahulje snijega i do mora. Prema kraju dana vjetar će oslabjeti. Bit će hladnije nego u subotu, s temperaturom zraka od -2 do 3 °C u gorju te između 4 i 10 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji dnevne vrijednosti od 9 do 14 °C, u Zagori ponegdje i malo niže. Bit će sunčanih razdoblja, ali još povremeno i kiše, poglavito u prvom dijelu nedjelje te ponovno potkraj dana, kada je mjestimice u unutrašnjosti izgledan snijeg. Puhat će slaba i umjerena bura, samo ponegdje i jaka. Bure će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, i zapadnog i sjeverozapadnog vjetra, na otvorenom i jakog. Temperatura zraka danju između 11 i 16 °C, a kiša tijekom noćnih i prijepodnevnih sati te ponovno navečer.

Početkom novog tjedna na kopnu uglavnom bez oborine, uz dosta sunca, osobito u utorak s mjestimičnom jutarnjom maglom. Bit će hladno, posebice u noći i ujutro. U srijedu uz jugozapadnjak novo jače naoblačenje s kišom većinom u krajevima uz Jadran. U srijedu će kiša ponovno padati i na Jadranu, gdje će zapuhati jugo. Prije toga bit će slabe i umjerene bure i sjeverozapadnjaka uz djelomice, ponegdje i pretežno sunčano vrijeme, ali i osjeto hladnije nego prošlih dana.

HAK: Ograničenja zbog vjetra

Zbog olujnog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila:

autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), Jadranskom magistralom između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8), na Paškom mostu (DC106). Na dionici Jadranske magistrale Bakar-Novi Vinodolski (DC8), državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionici Jadranske magistrale između Novog Vinodolskog i Karlobaga (DC8) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zimski su uvjeti (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema) na cestama u Lici:

DC23 Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj, DC42 u mjestu Poljanak, DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, ŽC5203 Doljani-Dobroselo, ŽC5217 Donji Lapac-Mazin, ostale županijske i lokalne ceste na području Korenice i Donjeg Lapca. Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica. Autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54); Jadranskom magistralom između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8);
na Paškom mostu (DC106).

Na dionici Jadranske magistrale Bakar-Novi Vinodolski (DC8), državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionici Jadranske magistrale između Novog Vinodolskog i Karlobaga (DC8) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Zimski su uvjeti (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema) na cestama u Lici: DC23 Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj, DC42 u mjestu Poljanak, DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, ŽC5203 Doljani-Dobroselo, ŽC5217 Donji Lapac-Mazin, ostale županijske i lokalne ceste na području Korenice i Donjeg Lapca. Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...