DHMZ objavio upozorenje: čekaju nas velike količine kiše i snijeg, a moguće i poplave

Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje zbog velike promjene vremena koja je pred nama. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

Prosinac je već u mnogim krajevima bio vrlo kišovit, lokalno i s grmljavinskim nevremenima, tučom i pijavicama. Najviše je oborine od početka mjeseca palo na dijelu sjevernog Jadrana, primjerice u Krku, gdje je oboren apsolutni dnevni maksimum od početka mjerenja, a do danas ujutro već je izmjereno 296 litara po četvornom metru. Promjenljivo vrijeme nastavlja se i idućih dana zbog premještanja prostrane ciklone koja do nas stiže iz zapadnog Sredozemlja, a čije je porijeklo s Atlantika, zbog čega povlači veliku količinu vlage. Sekundarni centar niskog tlaka stvarat će se i nad Jadranom te pojačavati oborinske procese.

Sustav će se nad našim područjem zadržavati sve do početka sljedećeg tjedna. Najviše oborine do kraja tjedna past će na Jadranu i u predjelima uz Jadran, mjestimice i više od 150 mm. Također, potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm). Snijega će prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača. Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu.

Hidrološka prognoza do kraja tjedna

Tijekom četvrtka i noći na petak prognozirane su intenzivne i obilne oborine na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti te je potrebno upozoriti na moguću lokalnu pojavu bujičnih i urbanih poplava na navedenim područjima. Tijekom jutra i prijepodneva u petak se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda koja će obilježiti ovaj vikend, prvo na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave te poplavljivanja krških polja na tim područjima. Posebno valja istaknuti područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem, gdje možemo očekivati iznimno velike količine oborina.

Takvo stanje i navedeno upozorenje trebalo bi prema danas dostupnim prognozama obilježiti cijeli vikend, tijekom kojeg će obilne oborine ugrožavati cijelo jadransko područje sa zaleđem te Liku i Gorski kotar. Kako povremena kišna razdoblja traju već neko vrijeme, teren je uglavnom zasićen te mu je smanjena mogućnost zadržavanja vode, što može dovesti do lakšeg i bržeg površinskog tečenja, a naročito u urbanim sredinama. Potrebno je istaknuti i prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...